Zlínská zoologická zahrada má štědré návštěvníky. Dali milion na projekty po celém světě

Projekt zlínské zoologické zahrady nazvaný 4Nature na ochranu zvířat ve volné přírodě vynesl loni téměř milion korun.  Uvedla to mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Zahrada finanční sbírku zahájila loni v dubnu. Návštěvníci při ní rozhodují, jaký projekt podpoří. U vchodu do zoo si zvolí konkrétní pokladničku pro daný projekt a vhodí do ní žetony získané za nákup vstupenky.

Lidé si mohou koupit standardní lístek nebo zvolit speciální vstupné, které zahrnuje dvoukorunový příspěvek na ochranu zvířat v divočině. Za něj získají žeton, který vhodí do barevné pokladničky, které mají výraznou grafiku, cinkají a blikají.

Zlínská zoologická zahrada pomáhá zachraňovat supy ve volné přírodě. Tři opeřenci zamířili do Bulharska

Zlínská zoo chová několik druhů supa

Další tři supy bělohlavé dnes odeslali chovatelé ze zlínské zoo do Bulharska. Už deset let se takto zahrada podílí na návratu těchto ptáků do volné přírody.

Loni tak lidé věnovali 949 328 korun, mohli si vybrat mezi podporou ohroženého kopytníka saoly v Laosu, ptáka pižmovky bělokřídlé na Sumatře nebo podporu výstavby záchranného centra v Ekvádoru.

"Velmi nás těší, že z deseti návštěvníků si osm osob vybralo právě vstupné 4NATURE," uvedl ředitel zoo Roman Horský. Zahrada nyní s partnery projektů v daných lokalitách dojednala konkrétní využití získaných peněz.

"Nejvyšší částku, 414 736 korun, návštěvníci věnovali na Ekvádor. V zahradě Zoológico el Pantanal podpoříme rozšíření záchranného centra pro zraněná zvířata místní fauny a jejich návrat zpět do volné přírody. Ekvádorská zoo jen vloni poskytla útočiště 80 jedincům, například kotulům, mravenečníkům čtyřprstým, papouškům, želvám nebo vačicím. Nové prostory tak podstatně zvýší kapacitu a možnosti centra," uvedl Horský.

Na saolu dali lidé přes 278 000 korun. Peníze budou použity na náklady spojené s údržbou a kontrolou instalovaných fotopastí v národní rezervaci v jižním Laosu, nejdůležitějším místě výskytu saoly.

Na ochranu kriticky ohrožené pižmovky bělokřídlé na Sumatře lidé dali přes 256 000 korun. "Tato suma pomůže australské ochranářské organizaci SIES při výstavbě centra pro zachráněné pižmovky a také pro zřízení nových vodních nádrží vhodných k hnízdění pižmovek v národním parku Way Kambas. Centrum bude navíc sloužit pro vzdělávání obyvatel národního parku a přilehlých vesnic," uvedl ředitel.

Zahrada pokračuje ve sbírce i letos, o přízeň návštěvníků se ucházejí stejné projekty. Zoo také spolupracuje na obnově populace supů na Balkáně, k vypuštění do Bulharska již předala všech 12 supů bělohlavých, které od roku 2009 odchovala. V roce 2015 začala také sbírka na podporu ohrožených nosorožců v jižní Africe, za tři roky se vybralo přes 400 000 korun. Peníze byly použity na nákup vybavení pro strážce protipytláckých hlídek.

autor: Český rozhlas Zlín

Související