Zlínská nemocnice začala kvůli covidu omezovat i ambulantní péči

6. leden 2021 15:47

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně kvůli narůstajícímu počtu pacientů s korovavirem otevře ve čtvrtek 7. ledna osmou covidovou stanici. Na některých odděleních také začíná omezovat ambulantní péči.

"Domluvili jsme se s primáři jednotlivých oddělení, že bude nutné omezit provoz ambulancí minimálně do poloviny ledna pouze na nezbytnou péči. V izolaci máme teď v souvislosti s covidem asi 80 zdravotníků, celkově nám jich v provozu i s jinými diagnózami chybí dvě stovky. Právě personál je klíčový pro udržení provozu nemocnice v oblasti akutní a covidové péče. Jeho nedostatek nás nejvíce limituje při otevírání nových covidových lůžek, která už teď tvoří zhruba třetinu z celkové lůžkové kapacity nemocnice," uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel KNTB Radomír Maráček.

Ambulantní péči na akutní případy omezuje například zlínská urologie, gynekologie, chirurgie, ortopedie, ale i další obory. Lidé by měli chodit pouze v akutních a nutných případech.

Nemocnice už před vánočními svátky opět pozastavila všechny plánované operace.

Aktuální kapacity nemocnic

V nemocnici je volných jen 24 standardních covidových lůžek na sedmi stanicích, v intenzivní péči zbývá pár volných lůžek. Otevření dalších covidových stanic není pravděpodobné pro nedostatek personálu. Ve zlínské nemocnici je nejvíce pacientů s covidem v kraji, dnes jich tam leží 193.

"Už od Vánoc přijímá zlínská nemocnice v průměru 16 covid pozitivních pacientů denně. Samozřejmě nějaké pacienty také propouštíme, ale počet lidí hospitalizovaných na našich covidových stanicích za posledních deset dnů vzrostl o třetinu. Navíc se situace zhoršuje v intenzivní péči, tam už jsou ve všech pěti nemocnicích v kraji čísla prakticky stejná jako na začátku listopadu, kdy u nás podzimní vlna vrcholila," uvedl Maráček.

V Uherskohradišťské nemocnici je k dnešku 92 pacientů s covidem, v Kroměříži 58 a ve Vsetíně 55. Na lůžkách intenzivní péče je ve čtyřech krajských nemocnicích 55 lidí. Dalších 58 covidových pacientů je v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel, šest pacientů je tam na umělé plicní ventilaci.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související