Zlín opět patří dětským filmům, začal jejich mezinárodní festival

28. květen 2012

První projekce už má za sebou 52. ročník Zlín film festivalu. Mezinárodní setkání hostí až do soboty tvůrce filmů pro děti a mládež.

Slavnostní zahájení ve Velkém kině sledovaly stovky malých diváků. Ve Velkém kině se s nimi pozdravily oblíbené večerníčkové postavy. Jak děti prozradily, nejvíce si oblíbily filmy, u kterých se zasmějí. „Já mám ráda komedie, ale i dobrodužné filmy,“ prozradila jedna z malých divaček.

Porotci už viděli také první soutěžní filmy. Úvodní irský snímek Já a Eliot měl ve Zlíně světovou premiéru a zároveň zahájil dny irské kinematografie. „Irsko je mytologie, politika, náboženství, humor a tanec,“ připomněla Jaroslava Hynštová z programového oddělení, „a divákům chceme představit, jak si s tím poradili irští umělci.“

„Tento ročník se nám podařilo připravit i přes určité finanční problémy,“ přiznal umělecký ředitel festivalu Petr Koliha, „přesto nabídneme více filmů než loni a věřím, že každý divák si najde svůj film.“ Děti i dospělí mohou zhlédnout bezmála 250 snímků, z toho 115 premiér.

autor: rv
Spustit audio