Zlín má trolejbus, který jezdí na baterii a má čtyři dveře. Bude vozit lidi do zoologické zahrady

Poprvé v historii budou ve městě jezdit čtyřdveřové trolejbusy.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice má první vůz ze série sedmi objednaných bateriových trolejbusů pro připravovanou trolejbusovou linku do Kostelce, Štípy a k zooologické zahradě.

Poprvé v historii budou ve městě jezdit čtyřdveřové trolejbusy.

„Trolejbus tohoto typu jsme zatím ve Zlíně a Otrokovicích neměli," uvedl vedoucí údržby DSZO Antonín Červenka.

Trolejbus 30 Tr je dlouhý 12,180 metru, široký 2,55 metru. Je nízkopodlažní, klimatizovaný, má 22 míst k sezení a 58 míst k stání, mohou v něm být přepravovány současně až dva invalidní vozíky.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která zajišťuje MHD ve Zlíně a okolí, přepravila loni 32 288 milionu cestujících. Meziročně je to o 629 000 lidí více. Mírný nárůst počtu cestujících zaznamenal dopravce už třetím rokem, v roce 2016 přepravila společnost 31 489 milionu lidí.

Větší počet dveří by měl urychlit nástup a výstup cestujících na zastávkách. Vůz funguje jako trolejbus, ale je vybaven trakčními bateriemi, které umožní jeho jízdu na vzdálenost až 12 kilometrů mimo trolejové vedení. Při návratu pod troleje se baterie během jízdy opět dobíjejí.

Cena za pořízení sedmi bateriových trolejbusů činí téměř 94 milionů korun (bez DPH).

Do Zlína byl zatím dodán jen první ze sedmi nových trolejbusů. Bude jej několik týdnů využívat v dílnách a mimo pravidelné linky MHD jen pro školení pracovníků údržby a řidičů.

Související