Zlepšení covidové situace. Uherské Hradiště otevřelo jednotku intenzivní péče, Rožnov školku

28. červenec 2020 06:56

Od pátku je ve Zlínském kraji celkem 12 nových případů onemocnění. Dva nové případy v okrese Zlín, dva v okrese Kroměříž a osm v okrese Uherské Hradiště.

Jednotka intenzivní péče interního oddělení Uherskohradišťské nemocnice opět začala přijímat pacienty. Českému rozhlasu Zlín to potvrdil ředitel nemocnice Petr Sládek.

Jednotka nepřijímala nové pacienty kvůli výskytu nákazy koronavirem v nemocnici.

Čtěte také

Nadále je však zcela zavřená multioborová JIP, kde se nákaza dříve potvrdila u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. V pondělí začalo v nemocnici druhé kolo testování na covid-19, tedy nemoc, kterou nový typ koronaviru způsobuje, výsledky by měly být ve středu. Pokud budou výsledky testů negativní, multioborová JIP by se měla poté otevřít.

V nemocnici podle Sládka nepřibyl nový případ nákazy koronavirem mezi personálem ani pacienty. Testy na covid-19 podstoupily již dříve dvě stovky zaměstnanců nemocnice.

Od pondělí opět funguje také mateřská škola v ulici 1. máje v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde město před dvěma týdny přerušilo provoz kvůli potvrzenému onemocnění covid-19 u jedné z učitelek. Budova se poté dezinfikovala. Podle hygieniků je ve Zlínském kraji od začátku epidemie 468 potvrzených případů nákazy koronavirem, z toho 368 se již vyléčilo, tři lidé dosud v souvislosti s nákazou zemřeli.

"Od pátku ve Zlínském kraji evidujeme celkem 12 nových případů onemocnění. Dva nové případy v okrese Zlín, dva v okrese Kroměříž a osm v okrese Uherské Hradiště," řekla dnes ČTK Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice. Ohnisko nákazy se objevilo ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde byly potvrzeny tři desítky případů nákazy, v karanténě je tam přes 150 lidí. V obci se zhruba 3000 obyvateli musí lidé povinně mít ochranu úst a nosu ve veřejných vnitřních prostorách.

Nákaza se vyskytla také v týmu dorostenců hokejového klubu PSG Zlín, oddíl o jednom nakaženém hráči ve čtvrtek informoval na svých webových stránkách. "V souvislosti s onemocněním covid-19 v hokejovém klubu přibyly dva nové případy, celkový počet nákaz je sedm. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně nařídila jednorázovou celoplošnou dezinfekci objektu, která již byla provedena. Hokejový klub přistoupil k organizačně provozním opatřením, aby se zamezilo dalšímu šíření onemocnění," uvedla Ševčíková.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související