Zjištění českých odborníků o Bánovském pokladu publikoval prestižní americký vědecký časopis, věci patřily pravěké velmožce

24. červenec 2023 16:30

Bánovský poklad z 6. století před naším letopočtem zkoumají odborníci už několik let. Nyní jejich závěry publikoval americký vědecký časopis Journal of Archaeological Science.

Šest let zkoumali odborníci takzvaný Bánovský poklad. Předměty z 6. století před naším letopočtem byly objeveny v roce 2017 v Bánově na Uherskobrodsku. Poklad byl podle vědců záměrně uložený do země během rituálu - to je jeden ze závěrů studie, kterou zveřejnil i prestižní americký časopis Journal of Archaeological Science. Kromě železné sekery a keramické nádoby, do níž byla část předmětů vložena, se Bánovský poklad skládal zejména ze součástí bohatého ženského kroje v podobě bronzových šperků s až dvěma tisíci jantarových korálků.

Podle zjištění vědců z Archeologického ústavu Akademie věd ČR nalezené věci patřily ženě – zřejmě velmožce, která se navíc pohybovala mezi tehdejší elitou, jež dohlížela na část Jantarové stezky. Podle jednoho z autorů vědecké studie Jaroslava Bartíka pocházely nalezené předměty starší doby železné a jantar měl původ v Pobaltí.

Bánovský poklad je možno vidět nové stálé expozici Pravěk Uherskohradišťska v Památníku Velké Moravy Slováckého muzea ve Starém Městě.

Spustit audio

Související