Zejména počasí zkomplikovalo zemědělcům na Zlínsku setí obilí

13. září 2006

Letošní počasí nadělalo vrásky většině hospodářů. Přesvědčili se o tom také zemědělci na Zlínsku, kteří se do polí dostali až později, tudíž byla porušena jakákoliv pravidla setí v agrotechnických termínech.

"Poté, co roztál sníh, nás překvapily v nižších oblastech záplavy, které zničily část porostu ozimých plodin. Průběh počasí byl takový, že se deště střídaly s velkými vedry, takže ty jařiny zase nevzcházely tak, jak bychom potřebovali. U jarních ječmenů byl problém v tom, že jarní ječmeny byly zasety o něco později, takže se to odrazilo na výnosech jarních ječmenů," vypočítává předseda Agrární komory Zlínského kraje Petr Slovák.

K dnešnímu dni zůstává v oblasti nesklizeno osm procent obilovin. Co se týká řepek, tak plochy jsou sklizeny úplně. "Zbývá vlastně sklidit jenom nepatrné procento ploch pšenice ozimé, nepatrné procento ploch pšenice jarní a o něco větší procento jarního ječmene. Co se týká ječmene ozimého a ploch žita, tak ty už jsou sklizeny úplně," říká Petr Slovák.

Výnosy, co se týká Zlínského kraje, se letos pohybovaly na úrovni průměru. "U řepky je to zhruba tak, že se osévají plochy neustále, dá se říct ve stejné rozloze. I pro příští rok se plánuje, že ta plocha nebude nijak markantně vyšší, než letos. V tomto roce bylo oseto osm tisíc sto hektarů, pro příští rok předpokládáme, že to bude opravdu na stejné úrovni," dodává předseda Agrární komory Zlínského kraje Petr Slovák.

I na Zlínsku musí zemědělci čelit konkurenci evropských výrobků. "Nás se týká zřejmě jen řepka a pšenice. Ta konkurence je podle mě velmi nízká, protože se letos neurodilo a špatná kvalita obilí byla jak v Polsku, tak v Německu, tak i v Rakousku, takže teď je momentálně snaha spíše obilí získat a obilí vyvézt. Takže v letošním roce ta konkurence není. Příští rok to ale může být úplně obráceně," doplňuje Petr Slovák.

autor: rv
Spustit audio