Ze Zdeničky uvidíte Chřiby i Hostýn

13. květen 2021

Cesta na rozhlednu Zdenička u Zdounek na Kroměřížsku je romantická, vede mezi pastvinami kolem ohrad s koňmi.

Čtěte také

Jsou rozhledny a rozhledny. O jedněch se hodně mluví, třeba díky historii, architektonickému zpracování nebo umístění a jsou pořád v obležení turistů. Pak je druhá skupina vyhlídek, o těch tak často slyšet není. Dozvíte se o nich od jiných výletníků, nebo se najednou vynoří na horizontu krajiny, když jí projíždíte z úplně jiných důvodů. Právě to se mi stalo při cestě z Kroměříže do Koryčan. Na konci Těšánek, to je část Zdounek, jsem si všimla, že z kopce nad vsí vyčnívá stavba. O tom, že je to rozhledna, jsem ani na chvilku nezapochybovala. V tu chvíli jsem zapomněla, že mám namířeno jinam, a začala jsem přemýšlet, jak se k ní dostanu.

Vydala jsem se naslepo po polní cestě. K rozhledně nevedla, zato jsem se dostala do malinkaté osady Lebedov, bylo to napsané na uvítací tabuli. Kousek dál na dřevěné ceduli připevněné na kmeni odumřelého stromu zase stálo: „Buď vítán, kdo v dobrém přicházíš!“ Kouzelné místečko. Dokonce jsem narazila i na dobrého člověka, který mi poradil, kudy vede pěšinka k rozhledně, jak mi stihl říct, s krásným ženským jménem Zdenička.

Z osady Lebedov jsou to k rozhledně Zdenička necelé dva kilometry. Trasa prochází nejdříve mezi pastvinami. Měla jsem štěstí, v ohradách se pásli koně. Pak pokračuje mezi stromy do kopce. Na konci stoupání se otevírá krajina. První, co padne do oka, je ovocný sad, pak rozhlehlá pole a pastviny v dálce ohraničené kopci. V tomto úseku je rozhledna už nadohled a jde se k ní po rovině.

Základní informace o ní jsem si přečetla až na tabuli u vchodu. Dřevěná rozhledna, vypadá jako domek, z jehož středu vyrůstá stožár se stříškou, funguje od roku 2012. Je 15 m vysoká, má celkem čtyři podlaží a 47 schodů. Nejvyšší vyhlídková plošina je 12 m nad zemí, pod ní jsou ještě dvě. Stojí na nejvyšším bodu rekreačního areálu Grunt Galatík, který je hned pod kopcem. Po mamince jeho majitele dostala jméno Zdenička.

Ze Zdeničky jsou na dohled Chřiby i s kamennou rozhlednou Brdo a v dáli jsou vidět Hostýnské vrchy i tamní bazilika. V nejbližším okolí nelze přehlédnout kromě polí, pastvin a ovocných sadů třeba rybníky, dřevěné přístřešky pro výletníky a taky rozhlednička Lebedov. Vypadá jako větrný mlýn, má připomínat mlýnskou historii místa. Ve výčtu bych mohla ještě pokračovat, ale skončím konstatováním, že tento kout Litenčické pahorkatiny patří zatím mezi velmi klidná místa.

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související