Zápis do I. třídy dnes připravili ve speciální vsetínské škole Integra

5. únor 2008

Ta se zaměřuje už 15 let na smíšenou výuku hendikepovaných a zdravých dětí.

O neobvyklý způsob výuky se zajímal Roman Verner a proto navštívil výchovnou poradkyni Pavlu Chalupovou.

Prozraďte, prosím, v čem jsou vaše zápisy specifické? V posledních cca 5 letech je o školu velký zájem, a protože jsme škola, řekněme rodinného typu, máme málo tříd,- vždy jen jednu třídu v ročníku,- nemůžeme uspokojit všechny zájemce. Bývá to tak, že většinou přichází kolem 40 rodičů s dětmi a my můžeme vyjít vstříc jenom polovině.

Do jaké míry tedy máte ty třídy rozdělené na děti postižené a zdravé? Máme svá vnitřní kritéria. Přijímáme děti, které mají zdravotní postižení a na počet dětí ve třídě je jich zhruba třetina. Rozsah jejich postižení se ukáže vždy u zápisu, takže přicházejí rodiče, kteří mají děti na vozíku, děti se sluchovým postižením, a až zápis ukáže, jakou sestavu potom v té třídě uděláme.

Jak se vaše práce osvědčila za ta léta, co už Integra funguje? Máme pozitivní ohlasy od dětí i od rodičů. Asi by ten zájem nebyl takový, jaký je. Jak náročné je to pro učitele a asistenty? Zápisem se ukazuje, jak ta třída bude vypadat a my hned ten den už přemýšlíme o tom, jaká opatření udělat k podpoře práce kantora, který bude mít na starosti tu budoucí I. třídu. Takže zvažujeme, jestli budeme muset podpořit tuto práci asistentskou přítomností asistent pedagoga. Pokud je ve třídě dítě na vozíčku, musíme samozřejmě uvažovat i o asistentovi osobním.

Kolik asistentů na vaší škole průměrně pracuje? V současné době máme 8 asistentů pedagoga a zároveň 4 z nich dělají práci i osobního asistenta, takže mají vlastně členěný svůj úvazek pro tuhle práci.

autor: rv
Spustit audio