Zanechala zásadní stopu. Zlínská rodačka, architektka Eva Jiřičná, dostala prestižní britské ocenění za design

18. září 2018

Prestižní festivalové ocenění získávají osobnosti, které během své kariéry zanechaly "významnou a zásadní" stopu v oboru designu.

Zlínská rodačka a architektka Eva Jiřičná v Londýně obdržela na festivalu designu medaili za celoživotní dílo.

"Není jedno dílo, na které bych byla nějak specificky hrdá," řekla česká architekta v rozhovoru s organizátory festivalu. "Jsem prostě nesmírně vděčná všem, kteří se mnou pracovali, kteří mi svěřili práci. Všechno v architektuře zahrnuje týmovou práci, a já jsem pracovala s tolika ohromnými lidmi," dodala.

Rodačka ze Zlína s britským pasem se v roce 1968 stala proti své vůli emigrantkou a do Československa poté poprvé přijela až v roce 1990.

Její otec byl architekt a pracoval pro Tomáše Baťu. Tento obor vystudovala Eva Jiřičná na pražské technice a dále u Jaroslava Fragnera na pražské AVU.

V nejlepší stavbě kraje se učí studenti zlínské univerzity. Fakulta od Evy Jiřičné získala nejvyšší ocenění

Vzdělávací komplex fakulty humanitních studii Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se stal Stavbou roku 2017

Vzdělávací komplex fakulty humanitních studii Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se stal Stavbou roku 2017 Zlínského kraje.

Mezi nejznámější počiny této nejvýraznější české architektky posledních zhruba padesáti let patří interiér londýnské budovy pojišťovny Lloyds. Dále pak vlajková prodejna módní značky Joseph. Nebo autobusový terminál u stanice metra v Londýně Canada Water.

Ve Zlíně je nejznámější její Kongresové centrum. Pracovala ale také na Univerzitním centru Tomáše Bati a letos v květnu získala za svůj Vzdělávací komplex zlínské Univerzity ocenění Stavba roku Zlínského kraje. Navrhla jej společně se svým pražským kolektivem.

V Brně by měl v budoucnu podle jejího návrhu vyrůst nový nejvyšší mrakodrap v zemi, 117 metrový Palác Heršpická.

Eva Jiřičná získala Řád Britského impéria. Za mimořádný přínos postavení žen v architektuře zase dostala Cenu Jane Drewové. V roce 2009 ji odměnil český ministr kultury Státní cenou.

Vzdělávací komplex fakulty humanitních studii Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se stal Stavbou roku 2017
03320027.jpeg
autoři: Miroslav Urubek , Tomáš Fránek

Související