Za výbuch domu a smrt dvou hasičů v Koryčanech padl podmíněný trest. Muž, který navrtal potrubí, se explozi snažil zabránit

24. listopad 2023 17:13

15. září 2021 explodoval v Masarykově ulici v Koryčanech rodinný dům. Výbuch jej zcela zničil, značně poškodil i dva sousední rodinné domy. Zemřeli dva ze zasahujících dobrovolných hasičů.

Okresní soud v Kroměříži uložil Hynku Šípkovi za způsobení tragického výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku v roce 2021 trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu 30 měsíců. Při explozi zahynuli dva hasiči.

Muži, který navrtal plynové potrubí, hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.

Jednatřicetiletý Šípek už dříve přiznal, že před neštěstím plynové potrubí navrtal omylem. Svého činu litoval, uvedl, že se snažil explozi zabránit.

Předsedkyně soudního senátu Hana Machalová při vynesení rozsudku uvedla, že Šípek vydal v nebezpečí smrti zasahující jednotku hasičů. Zatímco obžaloba tvrdila, že k explozi přispěla technická závada na elektroinstalaci, podle soudu se to z dokazování jednoznačně zjistit nepodařilo, což však na vině obžalovaného nic nemění.

"Nevíme, jestli hasiči neudělali něco, čím mohli způsobit výbuch oni sami," řekla v odůvodnění rozsudku Machalová.

Hasiči nic neporušili, uvedl státní zástupce

Obžaloba se shodla s obhajobou na tom, že Šípkův postup po navrtání potrubí byl příkladný. Žalobce uvedl, že hasičské auto přijelo k domu 32 sekund před explozí. "Reálně měli hasiči na vyhodnocení situace cca 20 sekund,“ řekl státní zástupce Jiří Láníček.

Předpisy podle něj hasiči neporušili. "Byli průzkumnou jednotkou, tedy oni měli zjistit, co přesně se děje," uvedl státní zástupce.

Trosky domu, ve kterém došlo v Koryčanech k explozi

Obhájce obžalovaného Jiří Hladík považuje čin svého klienta za zcela nezaviněný. "Je zřejmé, že hasiči nebyli náležitě informováni o situaci, která tam nastala, a nebyli dostatečně proškoleni," řekl advokát.

Podle obžaloby činila majetková škoda téměř 2,3 milionu korun. Příbuzní obětí a zraněných, město Koryčany, zdravotní pojišťovny a správa sociálního zabezpečení požadovaly u soudu jako náhradu za nemajetkovou újmu přibližně 18 milionů korun.

Soud poškozené odkázal s jejich nároky na řízení ve věcech občanskoprávních.

Spustit audio

Související