Pokračuje vyšetřování výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku. Před explozí majitelé domu při rekonstrukci narušili plynové potrubí

16. září 2021 11:39

V Koryčanech na Kroměřížsku pokračuje vyšetřování výbuchu rodinného domu. Při neštěstí zahynuli dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé byli zranění. Přesné příčiny tragédie na místě zjišťují kriminalisté a vyšetřovatel hasičů.

Policisté prozatím událost kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti. Podle policejní mluvčí je ale možné, že se ještě právní kvalifikace změní.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové majitelé domu při rekontrukci narušili plynové potrubí. Ačkoli se snažili místo zabezpečit a majitel zavolal plynaře, po příjezdu dobrovolných hasičů došlo k výbuchu.

Čtěte také

Při neštěstí zahynuli dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé byli zranění. Zranění jsou den po výbuchu mimo ohrožení života. Českému rozhlasu/Radiožurnálu to potvrdili mluvčí nemocnic. Záchranná služba odvezla jednoho těžce zraněného do Fakultní nemocnice v Ostravě. Druhý těžce zraněný je aktuálně připojený na plicní ventilaci na popáleninovém oddělení Fakultní nemocnice v Brně. Další dva zranění byli převezeni do nemocnic ve Zlíně a v Kyjově. 

Hasiči přijali oznámení o úniku plynu ve 12:36. Na facebookových stránkách dobrovolných hasičů z Koryčan se o dvě minuty později objevila informace, že vyjeli k úniku nebezpečných látek do ovzduší kvůli narušení plynového potrubí. Na místo vyrazili i profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže, jako první ale dorazili právě dobrovolní hasiči z Koryčan. Krátce po jejich příjezdu došlo k výbuchu.

Na místě neštěstí následně zasahovalo asi osmdesát hasičů a další desítky policistů a záchranářů. Příbuzným obětí a jejich kolegům poskytovali na místě psychologickou pomoc psychologové a interventi hasičského záchranného sboru.

Čtěte také

Výbuch byl tak silný, že rodinný dům téměř srovnal se zemí, trosky byly až padesát metrů od domu. Sousedící i další objekty v okolí zničeného domu jsou podle statika obyvatelné. 

Naproti zničeného domu přes silnici vzniklo po neštěstí improvizované pietní místo. Lidé u něj zapalují svíčky a pokládají květiny. Další pietní místo je u hasičské zbrojnice v Kyjovské ulici.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související