Koryčany se rozloučily s dobrovolným hasičem, který zemřel při výbuchu rodinného domu

22. září 2021 15:09

V Koryčanech na Kroměřížsku se 22. září rodina, kolegové a blízcí naposledy loučili s prvním ze dvou dobrovolných hasičů, kteří 15. září  zahynuli při výbuchu rodinného domu. Poslední rozloučení s druhým ze zemřelých hasičů je naplánované na sobotu 25. září.

Čtěte také

Ve středu 15. září otřásl obcí Koryčany na Kroměřížsku mohutný výbuch rodinného domu, který ho doslova srovnal se zemí. V době exploze u něj zasahoval po nahlášeném úniku plynu místní sbor dobrovolných hasičů. Při explozi zemřeli dva z nich, další 4 lidé byli zraněni.

Památku obou zemřelých uctily minutou ticha hasičské sbory po celé republice 19. září. Pohřeb prvního ze zemřelých se konal týden po tragické události, tedy ve středu 22. září. Rozhloučení s druhým z nich proběhne v sobotu 25. září.

Na pomoc lidem postižených výbuchem vznikla také sbírka. Konto zřídila ve spolupráci s koryčanskou radnicí Charita Kroměříž. K 22. září přispělo 229 dárců celkovou částkou dvě-stě-třiceti lidí, kteří zaslali částku přibližně čtvrt milionu korun.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Majitelé dům rekonstruovali, výbuch způsobil plyn unikající z poškozeného potrubí. 

Stav zraněných

Zranění při výbuchu domu v Koryčanech utrpěli další dva hasiči a dvě civilní osoby. Hospitalizace byla nutná u tří lidí, jednoho člověka ošetřili zdravotníci na místě. Stav dvou mužů, kteří jsou hospitalizováni v Ostravě a Brně, je po týdnu podle vyjádření mluvčích nemocnics tabilizovaný. Třetí zraněný muž strávil po neštěstí jednu noc ve zlínské nemocnici, následně ho zdravotníci propustili do domácího ošetřování.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související