Z velehradského Vincentina do Nedakonic. Kraj tam zřídí chráněné bydlení, další bude v Bystřici

25. srpen 2020 16:19

V Bystřici pod Hostýnem bude chráněné bydlení určeno deseti nynějším klientům Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník v Chvalčově na Kroměřížsku.

Zlínský kraj zřídí v Nedakonicích na Uherskohradišťsku a v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku nová chráněná bydlení.

V Nedakonicích nabídne sedm lůžek a začne fungovat od letošního 1. října.

Čtěte také

Chráněné bydlení v Bystřici pod Hostýnem s deseti lůžky by mělo hejtmanství otevřít o měsíc později.

V domovech pro osoby se zdravotním postižením podle ní stále přebývají lidé, kteří tam nemusejí být.

Chráněné bydlení v Nedakonicích bude sloužit sedmi dosavadním klientům Domova pro osoby se zdravotním postižením Vincentinum ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Kraj jim ho poskytne v pronajatých prostorech jednopodlažního dvojdomku. Jde o dvě oddělené domácnosti.

V Bystřici pod Hostýnem bude chráněné bydlení určeno deseti nynějším klientům Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník v Chvalčově na Kroměřížsku. Tři byty, ve kterých bude službu poskytovat, Zlínský kraj vlastní. Soužití v nich bude organizováno formou skupinové domácnosti.

Služba by měla být zhruba do dvou let rozšířena o další místo v Bystřici pod Hostýnem s kapacitou šesti lůžek. I v tomto případě pro chráněné bydlení hejtmanství zakoupilo nemovitost. Objekt je však nutné rekonstruovat, k čemuž přispěje i dotace od ministerstva práce a sociálních věcí.

Chráněné bydlení je pobytová služba poskytovaná lidem se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním, kteří nejsou plně odkázáni na pomoc jiných, na zdravotní péči a neustálou podporu v ústavním zařízení. Na druhou stranu ale nejsou ani natolik soběstační, aby mohli žít zcela samostatně, neboť potřebují pomoc v úkonech potřebných pro běžný život.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související