Pomalé covidové zklidňování. Rehabilitace v nemocnici v Uherském Hradišti zase funguje naplno

24. srpen 2020 12:19

Aktuálně je v kraji 198 lidí s onemocněním covid-19.

Uherskohradišťská nemocnice dnes obnovila standardní režim na oddělení rehabilitace, kde se v polovině srpna objevila nákaza koronavirem.

Začaly se také opět dělat plánované operace velkých kloubů, uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

"Situace se pomalu zklidňuje. Přes víkend nepřibyly žádné nové případy koronaviru u pacientů ani zaměstnanců nemocnice. Od konce minulého týdne tedy platí, že máme pozitivně testovaných 14 zdravotníků a tři pacienty," uvedl mluvčí.

Znovu se bude operovat

Ode dneška se tak mohl obnovit standardní režim rehabilitačního oddělení, kde byl od minulého pondělí pozastaven příjem pacientů.

"Nyní už jsou pacienti na rehabilitační lůžka opět přijímáni. V této souvislosti se znovu mohly rozběhnout v plném rozsahu plánované operace velkých kloubů. Uherskohradišťská nemocnice tedy funguje v běžném provozu, stále ale platí zpřísněná hygienická opatření, tedy zákaz návštěv, povinnost nošení roušek v budovách i venkovním areálu nemocnice a nutnost věnovat pozornost důsledné hygieně rukou," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Nakažení zaměstnanci zůstávají v domácí karanténě, jsou bez příznaků nebo mají jen mírné příznaky onemocnění. Stejně jsou na tom tři pacienti, u kterých se nákaza prokázala a kteří byli z rehabilitačního oddělení přeloženi na infekční lůžka.

Dvě ohniska nesílí

Hygienici ve Zlínském kraji evidují k dnešku od začátku pandemie 704 případů nákazy koronavirem, z toho čtyři lidé v souvislosti s onemocněním zemřeli a 502 se jich uzdravilo. Aktuálně je v kraji 198 lidí s onemocněním covid-19. "V současné době je evidováno 21 potvrzených případů onemocnění covid-19 na Kroměřížsku, 114 na Uherskohradišťsku, 15 na Vsetínsku a 48 na Zlínsku," řekla Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

Hygienici evidují v kraji dvě ohniska nákazy koronavirem, kromě Uherskohradišťské nemocnice také svatbu, která se konala v okrese Uherské Hradiště. V souvislosti s ní je 16 nemocných. "V obou dvou ohniscích nákazy je situace stabilizovaná," uvedla Ševčíková.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související