Ve Zlínském kraji byla zavedena částečná povinnost nosit roušky. Počet nakažených totiž stále roste

18. srpen 2020 13:12

Od půlnoci na středu platí ve Zlínském kraji mimořádné opatření kvůli koronaviru. Lidé musí nosit roušky ve všech zdravotnických zařízeních, lékárnách a ambulancích.

Nařízení zveřejnili krajští hygienici a platí do odvolání. Celostátně platná povinnost nosit roušky v nemocnicích tak byla ve Zlínském kraji rozšířena i na ambulance a lékárny.

Povinné nošení roušek se nevztahuje na děti do dvou let věku nebo lidi s poruchou intelektu a duševní poruchou.

Počet nakažených v kraji stále roste

Důvodem zpřísnění opatření je zvyšující se počet nakažených koronavirem v kraji, zejména výskyt nákazy ve zdravotnických zařízeních na Uherskohradišťsku. Počet nakažených od víkendu opět vzrostl. Jen na Uherskohradišťsku stoupl od včerejška počet nakažených o 27 lidí. V celém Zlínském kraji je to pak denní nárůst 31 pozitivně testovaných lidí na COVID-19. 

Podrobnosti zjišťovala naše redaktorka Veronika Žeravová:

 

Další opatření nás čekají od září. Povinné nošení roušek se rozšíří na veřejné prostory včetně obchodů a veřejnou dopravu. Roušky budou vyžadovány i ve školách mimo třídy a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Toto nařízení ministra zdravotnictví bude platit pro celou republiku.

Naopak karanténa a izolace bezpříznakových pacientů bude od příštího pondělí zkrácena na 10 dní.

Souhrnná koronavirová čísla pro Zlínský kraj

Hygienici ve Zlínském kraji k 19. srpnu evidují od začátku pandemie 669 případů onemocnění covid-19, z toho čtyři lidé v souvislosti s onemocněním zemřeli a 481 se vyléčilo. Aktuálně je v kraji nemocných 184 lidí.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související