Z kuchařky Marie Baťové: k „čaji o páté“ patří nejoblíbenější čokoládové sušenky malého Tomíka
Český rozhlas Zlín vám přináší exkluzivně další z receptů manželky Tomáše Bati Marie Baťové. Kuchařka s jejími recepty byla dnes slavnostně pokřtěna v Baťově vile.
Ve středu 11. září Nadace Tomáše Bati ve Zlíně pokřtila kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám exkluzivně přináší malou ochutnávku z této nové knihy. Redaktorka Saskia Mišová společně s Gabrielou Culík Končitíkovou z Nadace Tomáše Bati společně upečou nejoblíbenější sušenky malého Tomíka.
Co se tak nejčastěji podávalo u Baťů k odpolednímu čaji? Neboli takzvaným čajům o páté?
U nich to bylo zřejmě drobné cukroví. Různé varianty rohlíčků, makové, ořechové, mandlové, byly to slané věci. A byla to spousta sušenek, keksů na různé variace. To, co dnes známe – kávové sušenky z ječné mouky, ořechové sušenky, lité sušenky, mandlové, zázvorové… Ale takové asi nejvíce úspěšné, které se nám podařily, tak byly čokoládové sušenky s opravdu velkými kousky čokolády.
ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY: DOBA PŘÍPRAVY - 30 minut; DOBA PEČENÍ - 40 minut (2 plechy po 20 minutách); INGREDIENCE - 250 g moučkového cukru, 400 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 60 g čokolády, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr; POSTUP - moučkový a vanilkový cukr utřeme s vejci a změklým máslem, přidáme mouku a prášek do pečiva. Čokoládu nasekáme na středně velké kostky přibližně o velikosti půl centimetru a vše řádně promícháme. Na plech vložíme pečicí papír a pomocí lžíce tvoříme rovnoměrné bochánky, případně můžeme těsto vyválet a pomocí vykrajovátek tvořit sušenky; PEČENÍ - pečeme v troubě předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova přibližně 15–20 minut.
Související
-
Co dobrého k pivu? Výborné škvarkové tyčinky podle originálního receptu z kuchařky Marie Baťové
Tomáš Baťa alkohol nepil, ale příležitostně nepohrdl malým pivem. A právě ke zlatavému moku se vztahuje další recept z originální kuchařky jeho manželky.
-
Dezert podle originálního receptu Marie Baťové: velmi oblíbený jemný kakaový koláč
Opět jsme měli možnost exkluzivně nahlédnout do kuchařky manželky Tomáše Bati, Marie Baťové. Dnes si připravíme lahodný kakaový dezert.
-
Z tajů kuchyně Marie Baťové. Lehce i zdravě: výborný koláč s arašídovým máslem
Manželka slavného zlínského podnikatele Tomáše Bati, Marie Baťová, byla výbornou kuchařkou. Český rozhlas Zlín vám přináší exkluzivně recepty z její kuchyně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.