Z kraje za půl roku zmizely jedny Pozlovice. Region vymírá, hůře je na tom jenom sever Moravy a Čech

Český statistický úřad zveřejnil čísla o vývoji počtu obyvatel, které ukazují, že Zlínský kraj dlouhodobě vymírá. Ačkoli počet obyvatel České republiky roste, ve Zlínském kraji jejich počet výrazně klesá.

Ve Zlínském kraji za poslední půlrok výrazně ubylo obyvatel. Nyní tady žije 581.331 lidí, což je o 1224 méně než před půlrokem.

I když počet obyvatel kraje klesá dlouhodobě, nyní je to největší úbytek za poslední 3 roky. Loni se Zlínský kraj zmenšil o 366 lidí, předloni o 135. Tento počet odpovídá například velikosti obcí Hvozdná, Březnice, Horní Lideč, Pozlovice nebo Mistřice.

Hlavní důvody jsou dva: více zemřelých lidí než narozených dětí a stěhování.

Od ledna do června se letos v kraji narodilo 2789 dětí, zemřelo 3312 lidí. Rozdíl je tedy 523. Z kraje se také o 701 více lidí odstěhovalo, než se do něj přistěhovalo. Konkrétně to bylo 2037 nových obyvatel a  2738 odchozích.

Celostátní statistiky

Počet obyvatel České republiky se na rozdíl od Zlínského kraje zvýšil. Za pololetí přibylo 5203 obyvatel, na konci června mělo Česko 10,699.142 obyvatel.

Hlavním důvodem je migrace. Do země přišlo o 8319 lidí více, než se z ní vystěhovalo. I v celostátních číslech je méně narozených než zemřelých, a to o 3116.

Statistici také uvedli dopady jarních koronavirových opatření. Covidová omezení se odrazila v rekordně nízkých počtech uzavíraných manželství. Narodilo se také méně dětí a ubylo i rozvodů. Počet zemřelých zůstal na úrovni předchozího roku.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související