Co říkají statistiky o zdraví lidí ve Zlínském kraji? Více alkoholiků, nejnižší proočkovanost, ale méně rakoviny plic

V jaké zdravotní kondici jsou lidé ve Zlínském kraji? Které nemoci je nejvíce ohrožují? Jak je to s kvalitou a dostupností zdravotnických zařízení? Poslechněte si rozhovor s ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavem Duškem.

V rubrice Den ve Zlínském kraji jsme přinesli rozhovor s ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR profesorem Ladislavem Duškem. 

Podle aktuálních statistik Zlínsko nijak výrazně nevybočuje z celostátních průměrů. Nejvíce místní občany trápí nemoci oběhové soustavy včetně mozkových mrtvic, zhoubné nádory a cukrovka. Stejně jako v celé České republice jsou tyto nemoci i hlavními příčinami úmrtí. 

Je tady ale několik odlišností. Obyvatelé Zlínského kraje (společně s krajem Vysočina) trpí výrazně méně zhoubnými nádory plic. Opačná situace je u rakoviny prostaty, která postihuje muže v tomto kraji více než ve zbytku republiky. Za celostátním průměrem Zlínský kraj zaostává také v proočkovanosti zejména vážných chorob.

Čtěte také

Celorepublikovým trendem je stárnutí populace a s tím spojený rostoucí počet lidí s Alzheimerovou chorobou a různými druhy demencí. Zlínský region má v porovnání s ostatními  mírně vyšší podíl lidí ve věku 65+. Neznamená to, že by zde byla převážná většina seniorů, ale klesá poměr mladých lidí a lidí v produktivním věku na jednoho seniora.  Dnes je tento poměr 3,4, za rok se předpokládá poměr 2,4.

V oblasti prevence se ze statistik dají vyčíst opět dobré i špatné zprávy. V regionu ubývá těžkých kuřáků, přibývá ale nemocí spojených s alkoholem a nepříznivá jsou i nízká čísla proočkovanosti polulace. Stejně jako ve zbytku republiky pak lidé ve velké míře ignorují prevenci nádorových onemocnění, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. To se týká zejména nádorů prsů a rakoviny děložního čípku u žen a nádorů tlustého střeva a konečníku u obou pohlaví. Důsledkem pak je, že až 30% těchto onemocnění není zachyceno a léčeno včas.

Pokud jde o zdravotnickou péči, Zlínský kraj má síť zdravotnických zařízení dostupnou a rovnoměrně rozloženou. Rovnoměrné je i využívání lůžkových kapacit v jednotlivých částech regionu.

Čísla také ukazují, že ve všech hlavních oblastech medicíny má Zlínský kraj velmi kvalitní péči. Jde zejména o ty oblasti, ve kterých jde tzv. o život, jako např. akutní případy, kardiologické zákroky, infakty, mozkové mrtvice apod. Důkazem dobré péče je, že Zlínsko má v rámci celé České republiky nejnižší úmrtnost v nemocnicích. Dobrou zprávou jsou také statistické údaje o tom, že se ve Zlíně výrazně prodlužuje přežití onkologicky nemocných pacientů.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související