Z auta nebo z okna. Tak budou moci volit lidé v karanténě

17. září 2020

Lidé v domácí karanténě nebo izolaci budou moct vybírat ze dvou způsobů volebního hlasování. Z auta nebo z domova.

Na volebních stanovištích takzvaných drive-in místech budou moct lidé odvolit z auta, a to už ve středu 30. září. Ve Zlínském kraji bude stanoviště v každém okresním městě. Zájemci si mohou také objednat zvláštní přenosnou volební schránku. S tou přijede volební komise až k lidem před dům. Pokud se do izolace dostane celé pobytové zařízení jako je například dům pro seniory, klienti odvolí na místě.

Drive-in stanoviště

Takzvané drive-in volební stanoviště jsou určeny pro zájemce, kteří museli kvůli koronavirové nákaze do karantény. Volit se bude z automobilu.

V jednotlivých okresních městech budou k dispozici od 7 do 15 hodin tato drive-in volební místa:

  • Zlín - parkoviště Správy a údržby silnic Zlínska s.r.o., K Majáku 5001, 761 23 Zlín,
  • Kroměříž - Hanácké náměstí,
  • Uherské Hradiště - parkoviště u vlakového nádraží,
  • Vsetín - točna u hotelu Sport v ulici U Bečvy.

Aby se předešlo frontám, na volebních stanovištích ve Zlíně, Kroměříži a Uherském Hradišti budou hlasovacích komise po dvou.

Tato možnost je určena pro voliče vlastnící řidičský průkaz. "Voliče v karanténě nemůže zavézt na volební stanoviště soused, volič v karanténě nemůže přijet na stanoviště ani na kole. Samozřejmě mohou přijet jedním vozidlem manželé, kteří jsou společně v karanténě v jedné domácnosti, " doplnila vedoucí oddělení organizačních činností a neziskového sektoru krajského úřadu Pavlína Nováková.

Pro hlasování u drive-in volebního stanoviště není třeba se dopředu nahlašovat. S sebou je potřeba mít platný občanský průkaz a potvrzení od lékaře nebo krajské hygienické stanice o tom, že je v karanténě. Volič se musí dostavit do okresního stanoviště podle místa svého trvalého bydliště.

Krajský úřad připravil pro voliče webovou aplikaci, která umožňuje zobrazit zvolené volební stanoviště na mapě a ukazuje odhad čekací doby. Před odjezdem z domova se tak každý může podívat na internet a jedním klikem zjistit, jaká je na daném stanovišti aktuální čekací doba. Tyto informace jsou k dispozici TADY.  

Termín volby pro drive-in místa bude pouze ve středu 30. září, pro případné druhé kolo senátních voleb pak 7. října.

Volby z domova

Další možností, jak mohou lidé z karantény ve volbách hlasovat, je objednat si domů přenosnou volební urnu. Umožněno bude i hlasování klientů při pobytovém zařízení, které bude uzavřeno rozhodnutím hygienické stanice.

Hlasování do zvláštní přenosné schránky je určeno pro voliče, kteří žijí doma, jsou v karanténě a nemohou využít DRIVE - IN. Ti se musí od 22. září do 1. října nejprve nahlásit telefonicky, a to na telefonní čísla: 577 043 971, 577 043 972. Na základě tohoto „objednání se“ k nim přijede volební komise oblečená do ochranných obleků a s ochrannými pomůckami. Tato forma hlasování bude umožněna v pátek 2. října od 7:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 7:00 do 14:00.

Je to tedy podobné, jako u lidí, kteří nejsou v karanténě, nemají přenosnou nemoc, ale nemohou se do volebních místností dostavit vzhledem ke sníženým pohybovým možnostem – těm však stačí, když si zavolají na okrskovou komisi, která je obslouží v jejich domácnosti, jak se to běžně děje u voleb přizpůsobených hůře mobilním lidem.

Důležité termíny

Čtěte také

Volby do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech. Při volbách se každý musí prokázat platným občanským průkazem.

 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související