Vzácný poklad se ukrýval v lese na Vsetínsku. Groše ze 14. století vyhrabala fenka

13. září 2021 19:12

Majitel zvířete cenný archeologický nález odevzdal, nyní jej zkoumají odborníci Muzea regionu Valašsko. Po ukončení všech potřebných rozborů si bude moci nález prohlédnout i veřejnost,

Muž poklad objevil spolu s přáteli v srpnu. „Vlastně ho vyhrabala při procházce naše fenka Máša, byl jen pár centimetrů pod zemí. Šlo o malou hliněnou nádobku, ze které vyčuhovaly mince. Hned bylo jasné, že půjde o nějaký starý poklad. Vytáhli jsme ho ven a nahlásili,“ řekl muzejníkům jeden z nálezců. Svou totožnost si podle zástupců muzea nepřeje zveřejnit.

Poklad převzal archeolog muzea Samuel Španihel. „Vzápětí jsem na místě provedl dohledávku, ale nic dalšího už jsem tam neobjevil,“ uvedl Španihel.

Podle něj jde o jeden z nejcennějších archeologických nálezů v historii regionu.

Ze základní prohlídky vyplynulo, že nalezené mince jsou pražskými groši z druhé poloviny 14. století. „Než ale mohlo dojít na vyjmutí obsahu nádobky, bylo třeba provést několik dalších nezbytných úkonů. Poklad mimo jiné putoval i na CT ‚vyšetření‘ do valašskomeziříčské nemocnice,“ uvedl Koňařík.

Podle ředitele muzea Tomáše Vitáska potřebovali odborníci vědět, co se skrývá pod horní vrstvou mincí, aby mohli zvolit nejvhodnější, a hlavně nejšetrnější způsob, jak vybrat obsah hrníčku. Snímky z CT ukázaly, že nádobka je plná mincí. Konzervátor muzea později z nádobky postupně vyjmul 374 mincí a slepenec nejspíše tří mincí, který prozatím nešel rozdělit.

Ve všech případech šlo o stříbrné pražské groše různé ražby. Část z nich byla ukryta ve zbytcích plátěného měšce. „Já bych chtěl poděkovat poctivým nálezcům za to, že poklad odevzdali. Svým přístupem pomohou odhalit další kus historie regionu a také umožní, aby si tyto krásné mince mohla prohlédnout i veřejnost,“ řekl Španihel.

Podle památkového zákona mají nálezci pokladů nárok na odměnu až do výše deseti procent hodnoty nálezu.

Spustit audio

Související