Při opravách kostela v Hulíně na Kroměřížsku našli dělníci plechovou schránku s listinami a mincemi

7. květen 2019 10:44

V pondělí na hulínské faře a schránku otevřeli. Byly v ní písemné dokumenty z 18. až 20. století a staré mince. Nyní je prozkoumají odborníci.

Plechovou schránku s listinami a mincemi našli včera řemeslníci při opravách kostela svatého Václava v Hulíně na Kroměřížsku. Dokumenty i platidla pocházejí z osmnáctého století. Posoudí je konzervátoři ze zlínského Muzea jihovýchodní Moravy. Schránku našli dělníci v takzvaném sanktusníku, což je malá věž umístěná nad kněžištěm, připomíná starosta Roman Hoza z ODS. 

„Ty historické listiny jsme nijak nezkoumali, protože bylo evidentní, že utrpěly věkem. Jenom co se nám podařilo nahlédnout na kousek nějakého čitelného textu, tak jsme tam zaznamenali letopočet 1795, což by určitě obsahově mohlo být velice zajímavé pro historii toho kostela,“ uvedl Hoza.

Ve schránce byly uloženy písemné dokumenty z 18. až 20. století a staré mince.  Veškeré tyto předměty, které jsou majetkem Římskokatolické farnosti Hulín, byly předány k odbornému posouzení konzervátory Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

V Kurovicích na Kroměřížsku objevili dělníci při opravě tvrze unikátní hebrejský nápis

V Kurovicích na Kroměřížsku objevili dělníci při opravě tvrze unikátní hebrejský nápis.

Podle památkářů byl v kurovické tvrzi objeven unikátní židovský nápis. V Evropě podle nich není známý jiný podobný nález.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o cenné archiválie, které vyžadují odbornou analýzu a ošetření, předali jsme tento nález Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně a nyní čekáme na posouzení stavu předaných předmětů a písemnou zprávu zpracovanou odbornými restaurátory a konzervátory našeho muzea. Právě proto, že kostel v Hulíně představuje výjimečnou kulturní památku mimořádného významu a střecha byla v havarijním stavu, se Zlínský kraj na opravě kostela v Hulíně významně finančně podílí,“ řekl radní Miroslav Kašný (KDU-ČSL), zodpovědný za kulturu, památkovou péči a spolupráci s církvemi.

„Největším překvapením bylo, že nejmladší listina vložená do schránky, byla datována 6. května 1920, tedy přesně před 99 lety ode dne, kdy jsme měli možnost obsah otevřít. Je to zvláštní a nečekaná náhoda, ze které jde mráz po zádech,“ popsala svůj pocit Alena Pospíšilová, vedoucí oddělení památkové péče krajského úřadu. 

autor: pes
Spustit audio

Související