Zlínské muzeum má zlatý poklad z Hostýnských vrchů. Mince nevyčíslitelné hodnoty se našly náhodou

29. květen 2020 11:41

Jde o nález nevyčíslitelné hodnoty, ve Zlínském kraji jeden z nejcennějších za několik poslední dekád

Pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně dnes převzali soubor zlatých mincí, 74 dukátů, z nichž nejstarší pocházejí z první třetiny 16. století.

Čtěte také

Jde o unikátní archeologický nález, náhodně objevený minulý týden v lesnaté oblasti Hostýnských vrchů, uvedla zástupkyně muzea Silvie Lečíková. "Soubor mincí původně uložených v nádobě se našel těsně pod povrchem země. Poctivý nálezce patří k okruhu muzejních spolupracovníků, kteří už opakovaně rozšířili archeologické sbírky muzea o cenné nálezy," uvedla Lečíková.

Archeologové udělají na místě nálezu výzkum, aby ověřili a zdokumentovali okolnosti nálezu, případně dohledali další mince.

"O původu pokladu lze v tuto chvíli jen spekulovat, více může napovědět další ohledání lokality. Může jít jak o majetek ukrytý někdy během třicetileté války do bezpečí někým místním, ale také o kořist některého z vojáků, pro niž se už nevrátil," uvedla archeoložka muzea Jana Langová.

"V každém případě jde o nález nevyčíslitelné hodnoty, ve Zlínském kraji jeden z nejcennějších za několik poslední dekád," uvedla Langová.

Nejmladší z mincí, zobrazující císaře Ferdinanda II. Habsburského, spadají do 20. let 17. století, tedy do období počátků třicetileté války. "Soubor dále obsahuje také ražby z prostředí Osmanské říše. Poklad teď čeká odborné očištění a podrobný výzkum," uvedla Lečíková.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související