Výstava ve Valašském Meziříčí dává nahlédnout do kuchyně minulosti

3. červen 2011

Prababička v kuchyni - to je název nové výstavy, kterou otevřelo muzeum ve Valašském Meziříčí. Tři sály tamního zámku Kinských nabídnou zajímavý pohled do kuchyní první poloviny minulého století.

Muzeum regionu Valašsko tady představuje kuchyně od dvacátých do padesátých let, částečně i do šedesátých let minulého století. Vystavené předměty jsou většinou z jeho vlastních sbírek. "V nedávné době jsme získali tři kredence. Jeden je z dvacátých, další z třicátých let a ten třetí pochází z roku 1954," připomíná poslední přírůstky autorka výstavy Jiřina Fabiánová.

Výstava historických kuchyní ve Valašském Meziříčí2

Kuchyně se rozlišují hlavně podle kredence. Jak vysvětlila autorka výstavy Vlasta Fabiánová, ve dvacátých letech byly kredence zdobnější, ve třicátých letech byly strohé, bílé, žluté a zelené. Ještě více se zjednodušily v padesátých letech.

Výstava historických kuchyní ve Valašském Meziříčí3

Výstava kuchyní nabízí návštěvníkům ke shlédnutí i celou řadu drobných kuchyňských potřeb. Muzeum do ní zařadilo pokličky, šlehače, obracečky a další prvky. "Je toho opravdu hodně. Budeme vystavovat různé formičky, předvedeme stolování v historickém stylu. Máme i spoustu historických kuchařek. Určitě si tady přijdou na své i ti, kteří se zajímají o kuchařské umění," konstatuje autorka výstavy Jiřina Fabiánová.

autor: rv
Spustit audio