Vymazat Gottwaldov z mapy a přejmenovat jej znovu na Zlín trvalo jen několik dní, vzpomíná pamětník

Přejmenovat tehdejší Gottwaldov zpět na Zlín napadlo disidenty už při vzniku Občanského fóra. První krok udělal před třiceti lety jeden z nich - Albert Černý.

Před třiceti lety, 21. listopadu 1989, začali lidé ve Zlíně manifestovat na náměstí Míru. Informace o Sametové revoluci se postupně dostávaly do Zlínského kraje, buď mezi disidenty, divadelníky nebo přes svobodná rádia. Se vznikem Občanského fóra ve Zlíně začali disidenti přemýšlet i o tom, jak přejmenovat tehdejší Gottwaldov zpět na Zlín.

„Ať žije fórum, ať žije fórum…“, nejen tato hesla zaznívala 21. listopadu 1989 na náměstí Míru ve Zlíně. Lidé z města se sem scházeli, aby vyjádřili podporu požadavkům pražských studentů a herců. Místní organizace Občanského fóra začala v těchto dnech usilovat o přejmenování tehdejšího Gottwaldova.

Logo

„Tato myšlenka vznikla v momentě, kdy Občanské fórum začalo pracovat. Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že přijede Tomáš Baťa junior, tak už to bylo velice aktuální. Hned se mluvilo o tom, co jak kde, nikdo nevěděl jak to udělat,“ popisuje disident a aktivista Albert Černý.

Část Občanského fóra se začala scházet v jedné z budov na náměstí nedaleko pošty. Tehdejší vedení města sice nebylo proti přejmenování, ale administrativně to podle něj nešlo zvládnout v tak krátké době. Vydali se proto na ministerstvo vnitra do Prahy.

„Velmi brzy jsme zjistili, že jsme narazili na dva úředníky, kteří tomu fandili. Nebyli to žádní papaláši, kteří by říkali, že to nejde. A dohodli jsme se tak, že to musí nějak oficiálně proběhnout a že by se to dalo k prvnímu lednu stihnout. Neoficiálně zaznělo tak si ty cedule namalujte,“ zavzpomínal.

Logo

Na náměstí se mezitím začali lidé scházet každý den. Nejdříve stovky, poté už tisíce lidí. Po návštěvě Prahy se místní pustili do práce. Na mnoha příjezdových cestách se začaly objevovat podomácku vyrobené cedule s názvem Zlín. „Jeli jsme tehdy rovnou na správu komunikací, informovali jsme je o přejmenování, které jsme dohodli, a že si ty cedule můžeme začít malovat. Oni nám řekli, že je malovat nebudou, protože už je měli dávno namalované,“ doplnil.

Co všechno čekalo radnici, popsal v roce 1989 ve vysílání Československého rozhlasu tehdejší místopředseda městského národního výboru Jan Vitásek. „Bude se jednat zejména o změny značení jak města, tak jeho částí. Samozřejmě i značení v mapách a dalších kartografických dokladech. A protože jako sídelní útvar se bude jmenovat i celý okres, musí dojít i ke změnám státních poznávacích značek,“ uvedl tehdy. Oficiálního přejmenování se Zlín dočkal 1. ledna 1990.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související