Zlínští divadelníci v době revoluce v roce 1989 odvedli ohromný kus práce, říká historik Zdeněk Pokluda

12. listopad 2019

Historik Zdeněk Pokluda v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín zavzpomínal, jakým způsobem se k lidem dostávaly informace z Prahy do Zlína před i při revoluci v roce 1989.

Lidé si letos připomínají 30. výročí listopadových událostí v tehdejším socialistickém Československu. O tom, jak vnímali příchod svobody lidé v tehdejším Gottwaldově právě před třiceti lety, hovořil ve vysílání Českého rozhlasu Zlín historik Zdeněk Pokluda.

Jaká byla nálada ve městě těsně před 17. listopadem?

Nálada byla asi u různých lidí různá. Ti, kteří nesledovali dění, no tak nic nevěděli a netvářili se nijak. Ale byla řada lidí, kteří večer poslouchali Hlas Ameriky nebo Svobodnou Evropu a věděli, že je neklid kolem petice Několik vět. Takže řada lidí byla docela informovaná a věděli, že ve vzduchu je napětí.

Víte, jakým způsobem se informace o tom, že se "něco děje" dostávaly z Prahy k nám do Zlína, tedy do tehdejšího Gottwaldova?

Už jsem to naznačil. Kdo poslouchal rádio tak věděl. Samozřejmě lidé si vyprávěli. Byly třeba kroužky disidentů, kteří spolu komunikovali, takže bylo to neformální. Řekl bych, že hodně důležité bylo, když se šířily podpisy pod peticí Několik vět. To už lidé nacházeli i ve schránkách. Třeba i ti, kteří to nečekali. Takže řekl bych, že ve společnosti bylo hodně neklidu, nebo přinejmenším jakési nejistoty.

Kdy zažil Gottwaldov ty největší demonstrace, kdy se lidé sešli na náměstí?

Nepamatuji se přesně, kdy se sešli ti první, ale já si pamatuji, že když v pátek byla v Praze ta demonstrace, pak byl víkend, tak ve Zlíně od úterka se lidé shromažďovali na náměstí Míru. Tehdy před Záložnou, tam, kde je socha sv. Floriána. Tam byla improvizovaná pódia a ti lidé, kteří se zde shromáždili, tak je informovali hlavně herci. Ve Zlíně byla tehdy různá ohniska. Byli to herci z divadla, byli to studenti a byly to právě kroužky disidentů. Takže ti divadelníci udělali ohromný kus práce, protože informovali každý večer – úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota. Každý den přicházely stovky a potom i tisíce lidí na to náměstí. A tam právě slyšeli, co se stalo v Praze a co se děje ve Zlíně, ve zlínských institucích, ve zlínských závodech a podobně.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.