Nový dokument Sametový Zlín mapuje listopadové události 1989. Obsahuje dosud nezveřejněné materiály

13. listopad 2019 11:12

Producent a tvůrce nového dokumentu chtěl snímek vytvořit už k 20. výročí sametové revoluce. O deset let později se mu to podařilo. Premiéru bude mít tento pátek v Městském divadle Zlín.

Filmaři ze Zlína dokončují dokument Sametový Zlín. Mapují tak listopad roku 1989 a chtějí tuto dobu přiblížit hlavně mladým lidem. Ve filmu využívají i archivní záběry z hlavních listopadových událostí ve městě.

Na archivním záznamu pravděpodobně z 21. listopadu 1989 zaplnili lidé s vlajkami a transparenty celé náměstí Míru ve Zlíně. Společně zvonili klíči a podporovali splnění čtyř hlavních požadavků Občanského fóra. „Aby nebylo správní mocí bráněno šíření pravdivých a úplných informací…,“ zní část dobového záznamu použitého v dokumentu.

Zdeněk Skaunic

Archivní záznamy sesbíral producent Zdeněk Skaunic, který stojí za vznikem dokumentu. „Já sám jsem tehdy dokonce pracoval v technice, tak jsem i točil a řadu hodin jsem měl v docela kvalitním záznamu. To vlastně nikdy nikdo ještě neviděl. Jsou to věci z manifestací ze Zlína, první příjezd Tomáše Bati mladšího do Zlína, generální stávka ve Zlíně a prostě klíčové okamžiky,“ vyjmenoval Skaunic.

Na filmu spolupracoval režisér Petr Babinec, který dotáčel mimo jiné rozhovory s pamětníky. Sám Skaunic o vzniku dokumentu uvažoval několik let. „Jsem si myslel, že to udělám k dvacetiletému výročí a teď to děláme k třicetiletému výročí, takže možná by se mi to už nemuselo úplně povést, kdybych si to nechal dalších deset let odležet. Tak to byl jakýsi závazek,“ vysvětlil Skaunic.

Ukázky dochovaných záznamů a besedu s listopadovými aktéry nabídne v programu Městské divadlo Zlín v pátek 15. listopadu.

Sametový Zlín – je 60 minutový dokument určený jak pro kinodistribuci, tak pro TV vysílání vznikl u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce v listopadu 1989. Producent tímto projektem chce zpřístupnit co možná nejširší veřejnosti včetně mladé současné generace audiovizuální zpověď doby s autentickou ukázkou klíčových událostí mající za následek celospolečenské změny. Koncept od samotného počátku počítal s tím, že nepůjde jen o sestřih a zdigitalizování archivních obrazových materiálů, ale i dotáčky výpovědí konkrétních osob, které vystupují v těchto dobových materiálech. V dokumentu se objeví i doposud nezveřejněné obrazové materiály. Veškeré exteriéry a interiéry, které se v dokumentu objevují, jsou ze Zlínska a i současné dotáčky jsou realizovány ve shodných lokalitách jako před třiceti lety. Rámec dokumentu je postavený na již neexistující 7,5 metrové soše od významného umělce Kurta Gebauera s názvem Gottwklec z roku 1991. Socha symbolizuje pomyslnou klec, kterou komunisté postavili na město Zlín.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související