Vykrajované měsíčky
Za sebou máme první adventní neděli a před sebou týden plný – mikulášských dobrot! A vězte, že nezůstaneme u perníčků nebo čokoládových figurek.
Na recept od paní Jaroslavy Pouskové budou potřeba následující suroviny.
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 170 g másla
- 80 g cukru
- 4 vejce
- 2 tabulky čokolády
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
Na polevu:
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce rumu
Postup:
- Máslo ušleháme s cukrem do pěny a přidáváme žloutky – jeden po druhém.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a ořechy umeleme.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
- Přidáme mouku, ořechy a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25-30 minut.
- Polevu připravíme umícháním prosátého cukru se šťávou a rumem (tekutinu přidáváme postupně, poleva by neměla být příliš řídká).
- Rozetřeme na upečený teplý plát a necháme ztuhnout.
- Poté si vezmeme na pomoc kulaté vykrajovátko, kterým vykrajujeme měsíčky: kolečko při vykrajování posouváme jen o půl jeho délky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.