Vyjednávání o koalici ve Zlínském kraji bude složité, předpovídají lídři

14. říjen 2012

Fiaskem skončily krajské volby pro občanské demokraty na Zlínsku. Strana, která před čtyřmi lety získala téměř 22 procent hlasů, letos nemá ani devět a půl procenta.

S bezmála 22 procenty vyhrála ČSSD. Vzhledem k posílení komunistů a lidovců budou zřejmě vyjednávání o vedení kraje velmi složitá. Mezi potenciálními koaličními partnery to totiž před volbami silně jiskřilo.

Vítěz voleb takříkajíc nemusí lidoveckého lídra, ani starosty a TOP09, kteří ostře kritizovali výsledky vládnutí ČSSD a ODS. Pravicové strany pak odmítají spolupráci s komunisty.

Nová koalice bude složitá rovnice

Při zisku dvanácti křesel pro sociální demokraty, deseti pro lidovce, devíti pro KSČM, pěti pro ODS a starosty a čtyř pro Zemanovce jde o složitou rovnici.

„Naší základní snahou byl ten kartel moci, tu velkou koalici, která tady vládla deset let rozbít, a to se podle volebních výsledků podařilo. Pan hejtman Mišák se vyjádřil, že nechce jít do koalice s KDU-ČSL, ani s námi a Zemanovci jsou součástí Zlínské výzvy a patrně nepůjdou do velké koalice,“ shrnul velmi výstižně situaci lídr Starostů a TOP09 Petr Gazdík.

Dosluhující vicehejtman Libor Lukáš z ODS připouští, že si partnery příliš vybírat nemůže: "Je třeba přiznat, že jsme prohráli volby velmi drtivě. Určitě nebudeme vyjednávat s komunisty o čemkoliv, to platí. Voliči rozhodli tak, jak rozhodli a je třeba to respektovat.“

Lidovci jsou připraveni jednat, záležet bude i na Zemanovcích

Smířlivěji je k potenciálním partnerům naladěný křesťanský demokrat Jiř Čunek: „Já jsem takových přestřelek zažil, já si myslím, že jsem byl věcný, na nikoho jsem neútočil. K těm vyjádřením ostatních jsem se nevyjadřoval před tím ani teď. Zkrátka, kolo jednání začíná a uvidíme.“

Hybatelem ale i letos zůstávají sociální demokraté, kteří mají programově blízko k Zemanovcům. „Bude záležet na tom, jak se k celé záležitosti postaví Zemanovci, které lidé volili jako levici. Matematicky by vycházely stávající koalice, ale na druhou stranu je to taky o lidech,“ uvedl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Zlín, budova tzv. Baťova mrakodrapu

Lídr Zemanovců Lubomír Nečas si je vědomý závažné úlohy jeho strany a obtíží při vyjednávání: „Sociální demokraté jsou nám samozřejmě nejblíže. Přislíbili jsme jim, že s nimi budeme jednat jako mezi prvními, ale problém je v tom, že nevidíme další partnery, protože hejtman Mišák se distancoval od ostatních politických stran a uzavřel si cestu třeba ke KDU-ČSL. Tichá podpora komunistů by nám ale určitě nevadila.“

Ve Zlínském kraji se volilo i do Senátu

V prvním kole senátních voleb ve Zlíně zvítězil s více než třiceti procenty hlasů nezávislý kandidát Tomio Okamura. O zhruba pět procent méně získal současný hejtman Stanislav Mišák z ČSSD.

Do druhého kola senátních voleb za Vsetín postoupili dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Jindřich Šnejdrla (ČSSD). Čunek získal přes 47 procent hlasů, Šnejdrla pak více než 16 procent.

autoři: pes , rv
Spustit audio