Výborný tvarohový koláč od paní Květy

Tvarohový koláč a k tomu ještě recept na "něco na zub" z Apetýtu s Věrou Hotařovou v úterý 1. listopadu.

Suroviny na kuličky:
200 g polohrubé mouky (podle potřeby můžete dát i více), 100 g moučkového cukru, 3 polévkové lžíce kakaa, 125 g másla, 1 / 2 balíčku prášku do pečiva, 2 celá vejce, pro vylepšení můžete použít citrónové aroma
Tvarohová hmota
:
500 g tvarohu, 250 g moučkového cukru, 125 g másla, 4 vejce, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinku

Postup:
Ze všech surovin na kuličky vypracovat těsto. Pak z něho vytvarovat kuličky (asi 40 kousků) a rovnoměrně je rozložit na plech vyložený papírem na pečení. Počas prípravy tvarohovej masy som plech dala do chladničky.Je třeba dodržet přesné vzdálenosti, aby pak vynikl barevný efekt při krájení moučníku. Do každé můžete a nemusíte dát rozinku. Během přípravy tvarohové masy je dobré dát plech s kuličkami do chladničky.
Tvarohovou hmotu připravíte utřením moučkového a vanilkového cukru se žloutky, přidat máslo a vše společně vyšlehat.Postupne pridáme tvaroh vymiešame, vsypeme vanilkový puding alebo Zlatý klas a znovu vymiešame. Postupně přidat tvaroh, utřít, vsypat vanilkový pudink a znovu vymíchat.Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme do tvarohovej zmesy, zľahka vmiešame. Z bílků vyšlehat tuhý sníh, přidat do tvarohové směsi a zlehka vmíchat do hmoty. Tvarohovou masu opatrně stěrkou rozetřít na kuličky na plechu. Péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia (horkovzdušná na 160 C) cca 45 minut. Párátkem vyzkoušet, Či je koláč upečený zistíme špáradlom.zda je koláč upečený. Hotový moučník pocukrovat a po vychladnutí nakrájet. Je výborný.

Něco na zub

Suroviny:
80 g změklého másla, 80 g cukru, 80 g kvalitních ovesných vloček, 100 g hladké nebo špaldové mouky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček loupaných slunečnicových semínek (100 g), 1 sáček hrozinek (100 g)

Postup:
Ze všech surovin vypracovat těsto. Aby se s těstem lépe pracovalo, je dobré, nechat ho chvíli ztuhnout v lednici (ale není to nutné).
Těsto rozdělit na polovinu a z každé vyválet na pomoučněné podložce váleček o průměru asi 3 - 4 cm (podle toho, jak velké sušenky budete chtít).
Váleček pokrájet na cca 1 cm silná kolečka, přenést je na plech pokrytý pečicím papírem. Péct ve vyhřáté troubě, dokud povrch nebude lehce růžový.
Nejlepší jsou ještě trochu teplé, mohou se i zamrazit do zásoby.