Výběr projektanta na novou nemocnici ve Zlíně za 350 milionů je v pořádku, rozhodl úřad

21. červenec 2020 06:26

Souhlas se stavbou nemocnice ve Zlíněbude jedním z hlavních témat podzimních krajských voleb, kritici projektu také sbírají hlasy pro vypsání krajského referenda o nové nemocnici.

Při výběrovém řízení na projektanta nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích Zlínský kraj nepochybil. Rozhodl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí Milena Marešová.

Rozhodnutí není pravomocné a navrhovatel podnětu se může proti rozhodnutí do patnácti dnů odvolat. Smlouvu s vítězem výběrového řízení může Zlínský kraj až poté.

Do soutěže se přihlásily dvě firmy, projekt by měl stát podle zastupitelů asi 350 milionů korun.

O stavbě nové nemocnice za osm miliard hlasovali krajští zastupitelé letos v květnu. Návrh těsnou většinou hlasů schválili.

Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka nemocnice měla stát osm miliard korun, kraj na ni našetří čtyři miliardy, z toho dvě miliardy již má, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje zlínská nemocnice do vybavení.

Podle hejtmana nemocnice nakoupila přístroje asi za 300 milionů korun, z nichž velká část bude použita v nové nemocnici. Další peníze nemocnice získá prodejem budov v současném areálu. Dva roky by měla trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.

Zlínská nemocnice by měla mít asi 900 lůžek. Zatím poslední novou nemocnicí postavenou na zelené louce je nemocnice v Domažlicích. Nová nemocnice s 206 lůžky, která přišla na 925 milionů korun, slouží lidem z Domažlicka a okolí od začátku roku 2006. Stavbu, která začala v květnu 2002, financoval stát. Dosud poslední novou velkou nemocnicí byl hlavní pavilon dnešní Fakultní nemocnice Ostrava v Porubě. Výstavba objektu se sedmi sty lůžek, takzvaného lůžkového monobloku, který byl otevřen v říjnu 1994, trvala téměř 30 let a stála přes miliardu korun.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související