Mají 7 tisíc, potřebují 29 tisíc podpisů. Lidé by v referendu měli říct, zda chtějí novou nemocnici ve Zlíně

26. červen 2020 07:03

K vyhlášení referenda je potřeba 29 000 podpisů, organizátoři je musí shromáždit do 15. srpna

Iniciativa Zachraňme Baťovku má již přes 7000 podpisů na podporu vyhlášení referenda o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

V reálu je podpisů odhadem kolem 10 000, dobrovolníci sbírající podpisy některé archy ještě nedodali, řekl zakladatel iniciativy a předseda nově založeného spolku Zachraňme naše zdravotnictví Ondřej Martínek, který před čtyřmi lety v krajských volbách neúspěšně kandidoval za Svobodné a Soukromníky.

Čtěte také

K vyhlášení referenda je potřeba 29 000 podpisů, organizátoři je musí shromáždit do 15. srpna, aby bylo možné referendum uspořádat s krajskými volbami. "Máme 350 dobrovolníků, kteří se podílejí na sbírání podpisů, máme 40 podpisových míst. Myslím si, že máme šanci sehnat 30 000 podpisů," uvedl Martínek.

"O takto důležité změně ve fungování krajského zdravotnictví by měli rozhodnout občané. Zastupitelé mohou hlasovat, ale nemají k tomu mandát od občanů, stavbu nové nemocnice nikdo v programu neměl," uvedl Martínek.

Otázka v referendu by měla být jednoduchá, a to jestli lidé chtějí novou nemocnici ve Zlíně- Malenovicích. Krajští zastupitelé stavbu nemocnice poprvé schválili loni v prosinci. Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé proto zastupitelé o záměru, který podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přijde na osm miliard korun, hlasovali letos v květnu. Návrh znovu těsnou většinou hlasů schválili.

Odpůrci projektu dlouhodobě poukazují na nejasnosti ve financování projektu, podle některých by nemocnice mohla stát až 14 miliard korun, není také jisté, jak nemocnice zvládne platit nájem 200 milionů korun ročně, když nemá takové zisky. Nelíbí se jim také, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB).

"Neříkám, že novou nemocnici v žádném případě nesmíme stavět. Jsem otevřený všem možnostem, ale musíme nejdřív důkladně zvážit všechna pro a proti, a hlavně finanční stránku věci, jestli si můžeme takový projekt dovolit. A to tady neproběhlo," uvedl senátor Tomáš Goláň (nestraník za Senátor 21), který se připojil k iniciativě a již dříve avizoval záměr vyhlásit referendum o nemocnici.

Iniciativu podporuje i krajský zastupitel za ANO a lékař Michal Filip. "Zdravotní výbor konstatoval, že nová nemocnice není nezbytně nutnou investicí a chybí posouzení možnosti rekonstrukce KNTB," uvedl Filip. Podporovatelé iniciativy se chtějí sejít v pondělí odpoledne u zlínského Baťova mrakodrapu, kde bude jednat krajské zastupitelstvo.

 

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související