Od návrhu po schválení. Přečtete si, jak se podařilo prosadit stavbu nové zlínské nemocnice za miliardy

4. květen 2020 19:22

Zlínští krajští zastupitelé definitivně schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích

19. října 2018 - Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že stavba nové Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně-Malenovicích by kraj stála 6,1 miliardy korun bez DPH. Varianta rekonstrukce a přístavby v nynějším areálu nemocnice na druhé straně krajského města by vyšla na 8,6 miliardy korun bez DPH, trvala by déle.

5. listopadu 2018 - Zastupitelé Zlínského kraje schválili nákup pozemků ve Zlíně-Malenovicích pro stavbu nové krajské nemocnice.

Čtěte také

17. prosince 2018 - Zastupitelé schválili zpracování oponentního posudku k investičnímu záměru na stavbu nemocnice.

14. května 2019 - Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě kraje peníze na stavbu nové nemocnice neslíbil. Podle hejtmana Čunka však kraj na investici peníze má.

21. června 2019 - Zastupitelé Zlínského kraje neschválili investiční záměr na stavbu nové nemocnice za osm miliard korun. Pro stavbu bylo jen 21 zastupitelů z 41 přítomných, proti jich bylo osm, 12 se zdrželo. Aby záměr prošel, muselo by v tomto případě hlasovat pro 23 zastupitelů, tedy nadpoloviční většina ze všech. Pro byli lidovci, zástupci STAN, radní Jan Pijáček (ODS) a také dva zastupitelé opoziční SPD. Koalici tvoří lidovci, hnutí ANO, STAN a ODS, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel.

9. září 2019 - Krajští zastupitelé schválili vypracování studie na modernizaci a dostavbu areálu KNTB ve Zlíně. Schválení studie navrhl hejtmanův náměstek Jiří Sukop (ANO), podle hejtmana je zbytečná a hlasoval proti ní. Čunek prosazuje stavbu nové nemocnice, oprava a dostavba starého areálu by podle něj byla dražší a delší.

26. listopadu 2019 - Radní schválili zahájení veřejné zakázky na komplexní zpracování studie modernizace a dostavby KNTB.

16. prosince 2019 - Krajští zastupitelé neplánovaně na konci svého jednání schválili stavbu nové nemocnice za osm miliard korun. Koalice nepostupovala jednotně, pro byli zástupci KDU-ČSL, STAN, SPD, dva zastupitelé z ODS a jeden z ČSSD. Návrh získal dostatek hlasů - 23 z 38.

17. prosince 2019 - Krajský předseda hnutí ANO a krajský zastupitel Pavel Pustějovský řekl, že navrhne na krajském předsednictvu hnutí ukončení krajské koalice. Důvodem je podle něj způsob, jakým hejtman Čunek prosadil stavbu nové nemocnice. - Krajské předsednictvo ČSSD vyzvalo stranického zastupitele Lubomíra Vaculína, který svým hlasem pomohl ke schválení stavby, aby odstoupil ze stranických funkcí i ze zastupitelstva.

Čtěte také

6. ledna 2020 - Krajské předsednictvo hnutí ANO rozhodlo, že zůstává v krajské koalici ve Zlínském kraji.

13. ledna 2020 - Místní organizace ČSSD v Zubří na Vsetínsku jednohlasně nedoporučila vyloučení svého předsedy Vaculína ze strany.

3. února 2020 - Ministerstvo vnitra vyzvalo krajské zastupitele, aby znovu projednali rozhodnutí o stavbě nemocnice. Informace o projednání musí být podle ministerstva v souladu se zákonem o krajích předem zveřejněna na úřední desce. Zastupitelstvo by mělo o věci rozhodnout po řádné diskusi, při níž se uplatní právo zastupitelů i občanů kraje vyjádřit se k věci. Navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně.

19. února 2020 - Hejtman Čunek napsal v otevřeném dopisu ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), který hejtmanství rozeslalo médiím, že trvá na tom, že prosincové hlasování zastupitelstva o výstavbě nové krajské nemocnice bylo v pořádku.

24. února 2020 - Bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (tehdy ODS), předseda Okresního sdružení České lékařské komory Zlín Jaromír Bernátek nebo krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas se obrátili na Krajský soud v Brně, aby posoudil, zda rozhodování zastupitelů kraje z loňského prosince o stavbě nemocnice ve Zlíně bylo v souladu se zákony.

9. března 2020 - Krajský soud v Brně odmítl žalobu týkající se hlasování zastupitelů o stavbě nové nemocnice ve Zlíně. Mluvčí soudu Klára Belkovová upozornila, že ve věci byly podány dvě na první pohled téměř totožné žaloby, o druhé soud ještě nerozhodl. I druhou žalobu podali Lukáš, Bernátek nebo Nečas. - Hejtmanství Zlínského kraje obdrželo od ministerstva vnitra formální výzvu ke zjednání nápravy ohledně hlasování o nemocnici.

4. května 2020 - Zastupitelé Zlínského kraje opět těsně schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně. Pro projekt zvedlo ruku 23 zastupitelů z 42 přítomných.

zdroj: ČTK

Související