Letadlo s penězi nepřiletí, zázrak se nestane. Schvalování nové nemocnice je za hranou, říká hejtmanův náměstek

3. květen 2020 06:22

Krajští zastupitelé budou v pondělí 4. května znovu hlasovat o stavbě nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích

Nový návrh vedení Zlínského kraje počítá s tím, že kvůli koronaviru bude ekonomicky výhodnější rozdělit stavbu nemocnice na etapy.

Na otázky týkajícíh se stavby nové nemocnice a pondělního zasedání zastupitelstva odpovídal ekonomický náměstek zlínského hejtmana Jiři Sukop z hnutí ANO.

Pane Sukope, v prosinci krajští zastupitelé odsouhlasili výstavbu nové nemocnice. Vy jste členem koaličního hnutí ANO, ale výstavbu jste tehdy nepodpořili. Jaký teď převažuje v hnutí ANO názor, s čím v pondělí na zasedání krajských zastupitelů vystoupíte?

Asi úplně neumím předjímat, s čím vystoupíme, protože máme v pondělí naplánované setkání zastupitelů z hnutí ANO hodinu před zasedáním. Nicméně mohu předeslat, že mezi námi zavládla veliká radost, že ministerstvo vnitra zpochybnilo ten způsob hlasování.

Čtěte také

Co říkáte na možnost stavět nemocnici na etapy?

To je hybrid, který se objevil v průběhů pár minulých dnů, mám na to velice odtažitý názor. Protože, pokud já něco podle nějakého záměru vyprojektuju, do detailu naplánuju, a pak za dva, pět, za deset, za dvacet budu měnit, mě to přijde jako sci-fi. Trošku mě zamrzelo, já jsme na tu radu, na které byl tento názor vznešený, jsem přišel s jiným návrhem a ten se příliš nelišil od etapizace, ten záměr zněl aktualizace investičního záměru nové nemocnice s ohledem na novou situace s pandemií. Pravděpodobně budeme čelit také ekonomickým důsledkům. Jestliže v tuto chvíli nevíme, jak dopadne virová situace, ani ekonomická, je schvalování pro mne hodně za hranou.

Jak by se případné rozdělení stavby do etap odrazilo na jejím financování a bude na to hejtmanství mít?

Já se přiznám, jsem z toho návrhu tak zaskočen, že čekám od autorů, kteří to přednesli, ať dají nějaký návrh a slibuji, že se na to hodně zodpovědně podívám.

Vy jste náměstek hejtmana pro ekonomiku, očekáváte kvůli koronaviru propad příjmů kraje?

Nepochybně, jenom člověk pohybující se mimo realitu si může myslet, že se nic neděje a nic se nezmění. Ten nejoptimističtější scénář je růst HDP +1,3. Nejvíce pesimistický je minus 30 procent. Takže, my, abychom teď mohli nějak plánovat a dát noty našim lidem na kraji, tak jsme přijali pracovní model, na červnové zastupitelstvo předložíme desetiprocentní krácení rozpočtu. Myslím si, že to nebude konečné, buďme ale optimisté, ale začínáme tady na těch deseti procentech.

Hejtmanství také počítá s tím, že si případně vezme na stavbu nové nemocnice úvěr, bude to podle vás v době po koronaviru možné?

Úvěr se dá vzít vždycky, je to otázka nabídky a poptávky. Za mě si myslím, že je to nereálné, měli bychom jít cestou toho aktualizovaného záměru, který by ale také měl obsahovat tu havarijní situaci interny v areálu KNTB. Dneska víme, že ji můžeme do roka, do necelého roka od podpisu smlouvy postavit z komabuněk, které se vyrábějí ve Vizovicích, že tam máme nataženy všechny sítě, všechny energie, všechny odpady, máme tam všechny dopravní tepny. My bychom splnili všechny podmínky akreditační komise, která nám dala za úkol, že do dvou a půl let, a to bylo vloni, s tímto stavem musíme něco udělat, jinak nám přestanou proplácet zdravotní péči v takovémto zařízení poskytovanou.

Je podle vás reálná možnost financování stavby nové nemocnice z národního investičního programu, jak to prezentuje vedení kraje?

Pan premiér mi několikrát řekl, ať s tím nepočítám, že to řešit nebude, že na to nemá, že má jin priority. A řekl mi to i ministr Vojtěch, který má hodně starostí s fakultními nemocnicemi. Tedy, domnívat se, že se stane zázrak a přiletí tu letadlo s penězi, které sem někdo shodí a my si je budeme moci posbírat na stavbu nové nemocnice, tak je to hodně nereálná představa.

Jak by podle vás bylo nejlepší postupovat?

Zřejmě nemáme jinou volbu než potvrdit nebo revokovat to původní usnesení, takhle to vysvětlují právníci. Protože já ho nemohu potvrdit, tak ho budu navrhovat buď zrušit, nebo revokovat.

 

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.