Není lepší investice než nová nemocnice ve Zlíně. Chceme ji stavět na etapy, říká krajský radní Gazdík

28. duben 2020 13:09

Stavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích by měla trvat sedm až osm let

Zlínský kraj chce kvůli situaci s koronavirem stavět novou nemocnici na etapy. Krajští zastupitelé o osmimiliardové investici budou opět hlasovat příští pondělí 4. května. Sejdou se v Kongresovém centru, kde je možné dodržet bezpečnostní opatření i s účastí veřejnosti.

Na otázky Andrei Kratinové odpovídal krajský radní Petr Gazdík z hnutí Starostové a nezávislí.

Pane Gazdíku, vy prosazujete tu změnu, tedy stavbu nové nemocnice na etapy, proč?

Zlínský kraj novou nemocnici potřebuje, v té situaci kde jsme, je jasné, že svět už nebude stejný jako před koronavirem. Minimálně daňových příjmů kraje se to dotkne. Nejsme blázni, nechceme stavět nemocnici za každou cenu, nicméně něco s nemocnicí dělat musíme, protože stav stávající je nevyhovující. Proto jsme navrhli radě Zlínského kraje, aby se investiční odbor pokusil navrhnout výstavbu nemocnice na jednotlivé etapy, odbor investic nás ujistil, že to lze, teď budeme vyhodnocovat.

Čtěte také

V úvahu tedy nepadá varianta, že by kraj kvůli ekonomickým dopadům koronavirové nákazy projekt na stavbu nové nemocnice odložil?

Každý rok musí d stávající Baťovy nemocnice, podle zpráv hygieny a podle kritických a nevyhovujících věcí, které v KNTB investovat ročně stovky milionů korun, v příštích třech letech by to mělo být až 600 milionů korun. A to jsou jenom nutné opravy. Znamená to, že v případě, že neuděláme nic, tak ty peníze budeme vyhazovat oknem. Na to nejsme tak bohatí, abychom peníze vyhazovali oknem, proto, čím dříve se rozhodne o tom, zda se bude opravovat nemocnice stará nebo stavět nová, tím lépe. To byl výsledek hlasování, které proběhlo v prosinci, z toho jasně vyplynulo, že většina zastupitelů si přeje stavět novou nemocnici.

Jak si tedy ten proces reálně představujete, jak se bude postupovat, kterou etapou se začne?

Ten proces by měl pokračovat teď na zastupitelstvu, ministerstvo vnitra nás vyzvalo, abychom celou věc odhlasovali znovu. Byť to nepovažuji za logické, mohl bych tady vyjmenovat desítky důvodů, proč ministerstvo vnitra je zpolitizované, ale my jsem připraveni odhlasovat to znovu a potvrdit to prosincové rozhodnutí. Současně bude pokračovat příprava projektové dokumentace. Kdybychom nedělali nic a tu projektovou dokumentaci nepřipravili, tak zvláště v dnešní době, kdy vláda vyhlašuje, že nemocnice jsou její prioritou a chce v příštích letech investovat stovky miliard korun, aby podpořila ekonomiku a stavba nové nemocnice je v národním investičním programu, tak pokud nebudeme pokračovat v přípravě, tak přijdeme o možnost investovat z národního investičního programu a to až ve výši dvě miliardy. Já bych nerad daňové poplatníky Zlínského kraje o ty dvě miliardy připravil, tím, že teď zastavíme veškeré přípravy.

Jak to bude hejtmanství financovat a bude na to mít finance?

Hejtmanství je připraveno, má dvě miliardy, je připraveno si půjčit s dlouhodobou návratností té investice, kromě toho, počítáme s tou možností, že by projekt financoval národní investiční program. Nechceme se do toho pouštět bezhlavě, já jako radní pro školství jsem si ověřil, zda se to žádným způsobem nedotkne oblasti školství, zda budeme dál financovat 99 všech školských zařízení zřízených krajem, proto jsem si nechal u odboru investic spočítat, kolik v příštích pěti letech budeme muset investovat do školství, došli k tomu, že to bude naprosto bez problémů, protože to číslo, které by se mělo v desetiletém horizontu do škol investovat je miliarda dvě stě milionů, a Zlínský kraj ročně investuje do školství ročně kolem 400 milionů korun, takže školství se to určitě nedotkne.

Stavba na etapy může celý projekt prodražit...

Stavba na etapy se může prodražit, nicméně kraj bude zahajovat jenom tu část stavby, na kterou bude mít, na tu hlavní etapu nemocnice, tak je evidentní, že na to kraj bude mít, případně bude podpořená národním investičním programem, pak uvidíme dál. Nicméně, zvláště v čase koronaviru je třeba dát firmám Zlínského kraje práci, já neznám lepší investici, než je nová Baťova nemocnice ve Zlínském kraji.

Nemůže se podle vás stát, že projekt se nepodaří dotáhnout do konce a nemocnice zůstane nedokončená?

Nemůže, jak jsem říkal, vždycky začneme jenom takovou etapu, na kterou budeme mít.

Původní odhady byly, že nemocnice bude hotová za šest let, o kolik se doba protáhne, když se bude stavět na etapy?

Je možné, že se ten projekt protáhne, my starostové počítáme, že by to mohlo být trvat sedm či osm let.

V jakém případě byste návrh na stavbu nové nemocnice na etapy vůbec nepodpořili?

Nepodpořili bychom v případě, že by byl ohrožený provoz ostatních nemocnice ve Zlínském kraji, to byla jasná podmínka, tam to tak rozhodně nevypadá. Uherskohradišťská nemocnice se rozvíjí nejlépe ve své historii, je to elitní nemocnice ve Zlínském kraji, masivně investuje do vsetínské nemocnice, investice v kroměřížské jsou také připraveny, to je první podmínka. Druhá je, kdyby se to mělo dotknout školství nebo sociální oblasti, kdybychom neměli dostatek peněz na rozvoj škol či domovů důchodců, a třetí je ta že budeme stále vysvětlovat, proč je důležité postavit novu nemocnici, než opravovat starou, jejíž oprava by byla v příštích deseti letech pro pacienty velmi náročná a nekomfortní a snížilo by to kvalitu péče. Každý, kdo něco opravoval tak ví, a já jako starosta, už jsme v obci stavěli mnoho, tak u každé opravy víte, že se to zcela jistě prodraží, protože se objeví věci, které na první pohled nemůžete tušit, ani projektant je nemůže tušit.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.