O miliardovém projektu nemocnice ve Zlíně se bude hlasovat znovu. Nemáme čas na spory, tvrdí hejtman

21. duben 2020 15:46

Nová nemocnice má stát ve Zlíně – Malenovicích a na její výstavbu bude podle odhadů potřeba osm miliard korun.

Zastupitelstvo Zlínského kraje se bude na zasedání začátkem května znovu zabývat výstavbou nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Čtěte také

Potvrdil to hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Ministerstvo vnitra vyzvalo vedení kraje ke znovuprojednání kvůli možnému pochybení při prosincovém hlasování. Hejtman Čunek i nadále pochybení odmítá, nechce ale projekt déle zdržovat.

„Kdybychom měli čas, tak bychom dokázali, že pan ministr Hamáček a ministerstvo vnitra nemají pravdu. Čas ale nemáme, proto jsme se dohodli, že to rozhodnutí znovu potvrdíme,“ uvedl hejtman.

Stavbu nemocnice zastupitelé neplánovaně schválili loni v prosinci. Z vyjádření ministerstva vnitra vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění je způsobilé vést k porušení zákona o krajích. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně. S tím ale vedení kraje nesouhlasí.

Jednání se bude konat 4. května.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy. Soutěž je podle Čunka již uzavřená, ale i kvůli pandemii koronaviru ještě nebyl vybrán vítěz.

Kraj nyní čeká na doplnění dokumentů od firem, které se do soutěže přihlásily. „Žádné zdržení zatím nenastalo,“ uvedl Čunek.

Nová nemocnice má stát ve Zlíně – Malenovicích a na její výstavbu bude podle odhadů potřeba osm miliard korun.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související