Bitva o miliardovou novou nemocnici ve Zlíně do třetice. Čeká se těsný výsledek, ve hře je i referendum

4. květen 2020 06:36

Zastupitelé Zlínského kraje by dnes měli opět hlasovat o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Zastupitelé schválili stavbu na návrh hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) neplánovaně loni v prosinci, hlasování bylo zařazeno do programu zastupitelstva krátce před jeho skončením. Návrh tehdy i díky některým opozičním zastupitelům získal nejtěsnější možnou většinu. Nehlasovalo pro něj ale koaliční hnutí ANO.

Čtěte také

Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby věc kvůli možnému porušení zákona o krajích znovu projednalo krajské zastupitelstvo. Z vyjádření ministerstva vnitra vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění je způsobilé vést k porušení zákona o krajích. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně.

https://twitter.com/Kvasnicka_CT/status/1257222896537284609/photo/1

Čunek opětovné hlasování nejdříve odmítal, nakonec však podle něj kvůli tomu, aby se projekt nebrzdil, se bude dnes o výstavbě hlasovat znovu. "Bod vidím pouze jako technický, nečekám žádný problém," uvedl již dříve hejtman. Je přesvědčen, že zastupitelé, kteří pro nemocnici už jednou hlasovali, pro ni zvednou ruku zase.

Předsednictvo Občanské demokratické strany ve Zlínském kraji navrhuje odložit hlasování o půl roku. Potvrdil to manažer regionálního sdružení Jan Zapletal. Vedení se obává ekonomických dopadů koronaviru.

Čtěte také

Obavy mají i opoziční zastupitelé z ČSSD, komunisté nebo Svobodní a Soukromníci. Například koaliční hnutí STAN podle Petra Gazdíka navrhuje stavět novou nemocnici na etapy.

Důležité tedy bude, jak se rozhodnou zastupitelé Stanislav Devátý z ODS a Lubomír Vaculín z ČSSD, kteří v prosinci stavbu nové nemocnice podpořili.

Podle plánu by měla nová nemocnice stát asi osm miliard korun, kraj by měl dát asi čtyři miliardy, na tři miliardy si vzít úvěr a jednu miliardu by měla zaplatit nemocnice.

Kraj už vypsal výběrové řízení na projektovou část plánované nové krajské nemocnice. Přihlásily se do něj dvě firmy.

Výběrové řízení bylo podle hejtmana dočasně přerušeno koronavirem, brzy by však mělo být ukončeno.

Volby do krajských zastupitelstev budou 2. a 3. října. Právě na toto datum chce iniciativa Zachraňme Baťovku vyhlásit krajské referendum o stavbě nové nemocnice, na jehož vyhlášení spolupracuje se zlínským senátorem Tomášem Goláněm.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související