Všichni na parket! Tanec, hudba, zpěv a potlesk zpříjemnili dopoledne seniorům domova v Luhačovicích

13. prosinec 2019

Jak se dá tančit waltz v 80 letech nebo na invalidním vozíčku? I to si vyzkoušely klientky v Domově pro seniory Luhačovicích, které si taneční lekci přály od Ježíškových vnoučat.

Kurz tance pod vedením mistra. Takové přání v projektu Ježíškova vnoučata Českého rozhlasu měli klienti Domova pro seniory v Luhačovicích. Na místě natáčela naše redaktorka Andrea Kratinová.

Ježíškova vnoučata nadělila kurzy tance klientům DS Luhačovice

Kurzy tance jako dárek od Ježíškových vnoučat se zrodil v hlavě instruktorky sociální péče Domova pro seniory Luhačovice Adély Vittekové. „Klientky často říkaly, že se tady netančí. I když tady máme nějakou hudbu, tak většinou všichni sedíme a netančíme. Je to hlavně dané zdravotním stavem klientek,“ vysvětlila Vitteková.

Jedna z klientek domova, paní Marie, zavzpomínala, kdy naposledy tančila. „To je už hrozně dávno,“ odpověděla. Zároveň přiznala, že mezi její nejoblíbenější tance patří tango.

Dnes to bude probíhat tak, jak si budou babičky a dědečci přát. My se budeme snažit jim maximálně vyhovět. Maximálně je pobavit a udělat jim trošku radosti.
Radek Felcman, taneční mistr

Úkolu se zhostil taneční mistr z Taneční školy Fortuna Zlín Radek Felcman. „Dnes to bude probíhat tak, jak si budou babičky a dědečci přát. My se budeme snažit jim maximálně vyhovět. Maximálně je pobavit a udělat jim trošku radosti,“ prozradil Felcman.

Pak už následovaly první tance klientek za jeho pomoci a doprovodu. Každé končilo velkým potleskem všech přítomných, včetně ošetřovatelek, které se později do tanců také zapojily. Nálada byla postupně natolik příjemná a veselá, že se do tanců zapojily i dámy na invalidních vozících.

„Já jsem chtěla tančit tango, ale to je pomalé. Polka byla lepší,“ pousmála se klientka domova paní Marie. „Ale jsem spokojená,“ pochvalovala si. Její spolubydlící, paní Libuška si taneční dopoledne také velmi užívala. „Bylo to moc pěkné. A přijďte zas někdy,“ dodala s úsměvem.

Projekt Ježíškova vnoučata opět rozdávala radost. Tentokrát klientům Domova pro seniory v Luhačovicích, kde proběhl kurz tance. Právě ten byl přáním zdejších seniorů. A jak bylo patrné po jeho skončení, dopadl na jedničku.

Celou reportáž z tanečního kurzu Ježíškových vnoučat v DS Luhačovice si můžete poslechnout v našem záznamu nebo audioarchivu.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek

Související