Vsetínská radnice získala z evropských fondů peníze na projekt podporující zaměstnanost

20. březen 2006

"Vstávat, jde se do práce!" To je název dalšího projektu na podporu zaměstnanosti ve Vsetíně. Tamní radnici se na něj podařilo ve spolupráci s úřadem práce získat peníze z evropských fondů. Zaměstnání tak mohou získat například absolventi nebo ženy po mateřské dovolené.

Projekt navazuje na úspěšnou první část, kdy během uplynulých čtyř let radnice nabídla stáž stovce absolventů škol, kteří tak mohli vykázat u nových zaměstnavatelů požadovanou praxi. Novelizace zákona o zaměstnanosti však projekt zkomplikovala. "Statut stážistů již nemá oporu v zákoně, proto radnice hledala jinou cestu, jak těmto lidem pomoci v získávání praxe," uvádí mluvčí radnice Eva Stejskalová.

Novou formu v podobě rekvalifikací dává projektu Společnost pro komunitní práci. "Praxe pro dvacet pět lidí z Úřadu práce bude probíhat v neziskových organizacích a na městském úřadě. Kurz se uskuteční tři měsíce a uchazeči o zaměstnání se zde naučí základům administrativní práce," říká manažer Tomáš Pifka. Po dobu devatenácti měsíců hradí sedmdesát pět procent mzdy Evropský sociální fond.

Tito pracovníci jsou po absolvování kurzu přijímáni na úřadě, kdy vedoucí odboru potřebují tyto stážisty a administrativní pracovníky pro naplňování cílů městského úřadu. "Dá se to hodnotit jako velice úspěšný projekt," dodává Tomáš Pifka. Vsetín je ale zapojen do řady dalších projektů na podporu zaměstnávání. "Jednou z aktivit, které mají vést ke snížení nezaměstnaných v regionu, je výstavba průmyslových zón na Bobrkách, příprava výstavby logistického centra na zpracování odpadů a spousta podobných projektů," dodává mluvčí Eva Stejskalová.

Zmíněné logistické centrum odpadů nabídne v řadě provozů desítky míst. Také v nové průmyslové zóně nebude o práci nouze. Všechny plochy už mají zamluveny místní podnikatelé. "Je to velmi rozmanité od typického autoservisu až po prodej zahradní techniky," vypočítává vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík. Náklady na nový projekt zaměstnávání absolventů a žen po mateřské dovolené dosáhnou pěti milionů korun.

autor: rv
Spustit audio