Volavčíkům člunozobým se ve zlínské zoologické zahradě daří

28. leden 2012

Zlínská zoologická zahrada patří k nejúspěšnějším v chovu volavčíka člunozobého. V Evropě se zatím nikomu nepodařilo odchovat více mláďat v jedné řadě. Zlínská zoo jich má během půl roku na kontě pět.

Jednou z podmínek úspěchu je podle zoologa Pavla Shromáždila velký a vyhřívaný skleník - Tropická hala Yucatan, kde volavčíci a jiné druhy ptáků, primátů i obojživelníků sídlí. Dalším úskalím chovu, které zlínští překonali, je časté vypadávání mláďat z hnízda.

„Pokud se jim chovatelé pokusí stávající hnízdo podložit nebo rozšířit, většinou je rodiče opustí. Odrostlejší mláďata nám také často plašil náš samec chvostana bělolícího a proto jsme zavedli nový způsob odchovu,“ vysvětlil zoolog Pavel Shromáždil.

Mladí volavčíci

Ten podle zoologa spočívá v tom, že po dvou až třech týdnech v hnízdě snesnou horolezci (hnízdo je na vysokém kmenu pod střechou) ptáky dolů. Na zesílení letek pak volavčíkové čekají v boxech a poté voliérách. Soběstačné opeřence pak chovatelé vypustí do haly.

Volavčík člunozobý se vyskytuje u vodních toků a jezer jižní Ameriky v tropické oblasti pralesů. Nejvíce jej ohrožuje těžba dřeva i lov na maso. Odchovy v zajetí tak vytvářejí určitou rezervu pro případ kritického snížení početních stavů.

autor: rv
Spustit audio