Vodní stavby na řece Moravě a Baťově kanálu na Zlínsku zdržují námitky ekologů

20. květen 2024 13:11

Přístaviště v Napajedlích, rekreační přístav ve Starém Městě u Uherského Hradiště nebo plavební komora Bělov na Zlínsku – to jsou stavby, které aktuálně čelí námitkám ekologických organizací a jejich realizace se tak zřejmě prodlouží.

Stavby přístavů a plavebních komor za stovky milionů korun na řece Moravě a Baťově kanálu na Zlínsku se prodlužují. Důvodem jsou námitky ekologických organizací. Aktuálně se to týká například přístaviště v Napajedlích, kde je příprava stavby momentálně kvůli odvolání spolku Egeria pozastavená.

Čtěte také

Spory se vedou také u rekreačního přístavu ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Tam totiž spolek Děti Země napadl žádost o výjimky z ochrany zvláště chráněných druhů. Další stavbou v podobné situaci je plavební komora Bělov na Zlínsku, u které spolky trvaly na vybudování rybochodu, který by umožnil migraci vodních živočichů. Tady nakonec k dohodě došlo.

Podobná situace jako u vodních staveb je například i u dálnice D49 vedoucí z Hulína do Fryštáku - i tady kvůli námitkám spolků hrozí, že se stavba pozastaví.

Čím tyto spolky argumentují a co jim vadí? Dozvíte se v souhrnu redaktorky Českého rozhlasu Zlín Leony Nevařilové.

Spustit audio

Související