Vlci napadli ovce na Hornolidečsku. Tři nepřežily. Dvě šelmy zaútočily na zvířata ochránců přírody

19. listopad 2019 11:46

Ani zvířata ochránců přírody nezůstala o víkendu uchráněna před útokem vlků na Valašsku. Odborníci radí stáda kontrolovat a mít elektrické ohradníky a psa.

Na Hornolidečsku vlci o víkendu roztrhali tři ovce. Šelmy zaútočily na pomezí Lidečka a Pulčína na odlehlé samotě. Podle chovatelů dokázali překonat i elektrické ohradníky. Na místě byl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Co se přesně stalo, jak konkrétně vlci zaútočili?

Máme tam s partnerkou 25 ovcí a elektrický ohradník. Ale ta krajina je velice členitá a vlci podlezli ohradník v korytě potoka. Vyplašené ovce potom ten ohradník samy roztrhaly, když před vlky utíkaly. Naštěstí jich většina utekla do chléva a tam máme dva psy. Nejsou to sice žádní ovčáčtí specialisté, ale zbytek ovcí už ochránili. Nicméně o tři jsme přišli.

Milan Orálek

K útoku došlo na pomezí Lidečka a Pulčína, jak aktivní bývají vlci právě v této oblasti?

Ten prostor navazuje a je součástí Javorníků a tam dnes žije celá smečka vlků. Toto ale pravděpodobně nebyla ona, protože ta je mnohem početnější a je dál. Je více na Slovensku, vzdálena od Pulčínských skal a Pulčína. Ale vyskytují se tu i nějací osamocení vlci, a toto vypadá na práci dvou.

Jak by měli lidé zabezpečit svá stáda?

V podstatě stejně, jak to děláme my. To znamená elektrický ohradník, pokud možno psa a stálá kontrola. Nejideálnější je mít toho baču, to ale si asi někdo, kdo nemá nějaké velmi početné stádo, nemůže dovolit. Takže my to bereme tak, že došlo i na ochránce přírody, a že se zkrátka s touto ztrátou, byť jsme tam ten elektrický ohradník měli a poblíž byli psi, že se zkrátka s touto ztrátou musíme smířit.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související