Vedení Kroměříže nesouhlasí s akcí, na kterou o víkendu přijedou tisíce lidí. Zakázat ji nemůže

23. červenec 2020 14:27

Na závod Spartan  Race v Kroměříži  je na sobotu je přihlášeno asi 3500 startujících, na neděli kolem 2000. 

Vedení kroměřížské radnice nemůže zrušit adrenalinové běžecké klání Spartan Race, které je plánováno na nadcházející víkend.

„S ohledem na zvyšující se počet lidí nakažených koronavirem v České republice bych chtěl, aby byl závod odložen na jiný termín. Pořádá ho ale soukromá firma, které město akci zrušit nemůže, takovou pravomoc nemáme. Je tak na pořadateli, aby splnil státem nařízené podmínky pro konání akcí, a na státních orgánech, aby v případě jejich neplnění zasáhly,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Čtěte také

Představitelé města komunikovali i s Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje. Podle hygieniků Kroměříž patří do zóny s nejnižším výskytem nákazy, a tak hygiena nyní nemá zákonné možnosti akci zakázat.

Podle starosty není legální cesta, jak Spartan Race nepovolit.

„Kvůli aktuální situaci by bylo zodpovědné akci zrušit a nenadřazovat byznys soukromé firmy nad zdraví účastníků a obyvatel Kroměříže. Chtěl bych apelovat na občany, ať raději na závod nechodí ani jako diváci, aby eliminovali riziko. Také provozovatelé hotelů a restaurací by měli zvážit, zda jim vyšší tržby o jednom víkendu vynahradí případné ztráty, které by mohla přinést případná opatření po zavlečení nákazy do města,“ dodal Němec.

Podle hygieniků je Dohled nad dodržování mimořádných opatření je v kompetenci policie. A podle stanoviska pro Český rozhlas Zlín pořadatelé hygienikům zaručili dodržování opatření proti šíření nemoci covid-19.

Spartan Race nabídne v sobotu 25. července závod na pět kilometrů, v neděli závodníci poběží na asi 11 kilometrů dlouhé trati, a to ulicemi i okolím města. Po oba dny se uskuteční také dětské závody.

„Na sobotu je přihlášeno asi 3500 startujících, na neděli kolem 2000. K tomu na každý den počítáme s asi pětistovkou dětí. Účastníci přijedou z celé České republiky, ale také ze zahraničí,“ uvedl ředitel českého Spartana Michal Kúkola. Závod se v Kroměříži uskuteční poprvé. Podle Kúkoly je město pro účastníky velmi atraktivní, a to nejen svým historickým centrem.

Startovat se bude ve vlnách po 50 lidech, běžně jich bývá 250. „Pořadatelé budou mít roušky a rukavice a budou závodníkům měřit teplotu. Velké náměstí bude rozděleno do pěti sektorů, v žádném nebude více než 1000 lidí. U každého vchodu bude stojan s desinfekcí. Desinfekce bude také u každé z více než dvaceti překážek na trati,“ řekl Kúkola.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související