Ve Zlínském kraji zasáhly bouřky nejvíc Luhačovicko, někteří lidé museli být evakuováni

25. červen 2021 09:24
Zprávy ze Zlínska

Od půlnoci do pátečního rána vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji zhruba ke 30 případům, nejčastěji k popadaným stromům. Nejvíce bouřka postihla Luhačovice a okolí. 

V Luhačovicích silná bouřka lámala stromy, ničila střechy, desítky lidí musely být evakuovány. Na Masarykově ulici se zřítila část střechy středoškolského internátu, odkud museli hasiči v noci odvézt zhruba 30 studentů. Ty pak ubytovali místní hoteliéři.

Poškozené jsou v Luhačovicích i další střechy domů, výlohy obchodů nebo okna. Podle nezávislého starosty Mariána Ležáka je asi z osmdesáti procent poškozená městská zeleň. Ke zranění osob nedošlo.

Starosta Marian Ležák už v noci na sociálních sítích poděkoval hoteliérům ve městě za to, že ubytovali lidi, kterým bouře poškodila domovy.

Luhačovice požádaly kvůli likvidaci následů bouřky o pomoc i hasiče z okolních měst. Jejich pomoc je potřeba zejména při uklízení sutin.

Škody v Uherském Brodě

V Uherském Brodě na Uherskohradišťsku silná bouře v noci na dnešek poškodila střechu radnice. Vyvrátila a zlomila také desítky stromů. Nejhorší situace je v ulici Sv. Čecha, která je pro dopravu uzavřena, uvedla ve zprávě na webu města mluvčí radnice Elen Sladká. Popadané větve jsou tam na drátech elektrického vedení a odstranit je bude možné až po příjezdu energetiků. Bez elektrické energie jsou také lidé v Těšově.

Uherský Brod po bouři (25. 6. 2021)

Odstávky elektřiny 

Na energetické soustavě ve Zlínském kraji bouře nenapáchala větší škody. I tak bylo bez elektřiny na východní Moravě zhruba patnáct tisíc odběratelů. Podle mluvčího distribuční společnosti E.GD Romana Špěrňáka byly všechny poruchy na jihu Zlínského kraje, v okrese Uherské Hradiště a na Slavičínsku. Dodávky elektřiny se v těchto oblastech podařilo obnovit většinou v řádu hodin. 

Pomoc Zlínského kraje jižní Moravě 

Čtěte také

Vedení Zlínského kraje připravuje pomoc jižní Moravě. Na webu krajského úřadu najdou zájemci informace o možnostech, jak a čím přispět lidem, které postihly noční bouře. Podle hejtmana Radima Holiše z hnutí ANO by lidé neměli sami do postižených oblastí vyjíždět nebo zatěžovat tamní komunikační síť.

Podle tvrzení hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše je jedna ze zatím pěti obětí ničivého tornáda i ze Zlínského kraje.

autoři: Veronika Žeravová , Roman Verner , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související