Ve Zlínském kraji je více případů salmonelózy než v minulých letech
Sedmdesát osm případů bakteriální salmonelózy evidují za poslední měsíc ve Zlínském kraji. Je to dva a půl krát více než ve srovnatelném období loni a nejvyšší číslo za posledních pět let. Jedná se většinou o rodinné epidemie.
Na vině jsou extrémní vedra v uplynulých týdnech a také chyby při kuchyňské přípravě stravy. „Zejména u rizikových potravin jako jsou vejce a drůbeží maso je třeba dbát na důslednou tepelnou úpravu,“ uvedla zlínská krajská epidemioložka Hana Tkadlecová.
Potraviny z obchodu jsou dnes podle hygieniků často bezpečnější než ty z domácích chovů. Je to podle epidemioložky Hany Tkadlecové výsledek pečlivé veterinární kontroly: „Lidé mají někdy falešnou představu, že domácí vajíčka jsou nejlepší. Opomíjí u nich pak základní pravidla při kuchyňské přípravě.“
Těžší průběhy mívá salmonela u dětí. Vážně onemocní i lidé, kteří sní například zákusek, který ve vedru nebyl v lednici. Salmonely se v něm pomnoží a lidé do sebe při jeho pozření dostanou velkou infekční dávku. „Máme i případy, kdy onemocněl každý, kdo snědl zákusek,“ vzpomněla Hana Tkadlecová.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ruští úředníci utíkají z okupovaných území Ukrajiny. Kremlem slibovaný kariérní růst se nekoná
-
Zdravotnictví už nyní částečně selhává. ‚Nemůžeme mít každé čtyři roky novou reformu,‘ říká náměstek
-
Na americké univerzity se pozvolna vracejí 60. léta. Protesty mohou ovlivnit volby, soudí Klvaňa
-
Rusko využilo ‚dělostřeleckého sucha‘ a škody na frontě budou cítit několik měsíců, píší média