Ve Zlíně vznikla nová organizace zaměřující se na pomoc chudým dětem

30. listopad 2007

Nová humanitární organizace Samari zaměřená na mezinárodní pomoc chudým dětem a dobrovolnictví vznikla ve Zlíně. Její pracovníci představili program své činnosti a s mikrofonem byl při tom i Roman Verner.

Jedním z nosných projektů nového sdružení je projekt s názvem Paprsky naděje. " Jedná se o projekt určený bengálským dětem. Je to forma adopce na dálku. Na základě získaných zkušeností chceme v této práci pokračovat," uvádí předseda občanského sdružení František Tomanec.

Konkrétně by to podle Tomance mělo probíhat tak, že partner sdružení Samari v Bangladéši pošle karty, na kterých je vyfotografováno konkrétní dítě, je tam popsaná jeho rodinná a sociální situace, věk a tak dále. Samari je bude nabízet konkrétním zájemcům, kteří děti budou moci financovat. Peníze budou půjdou přímo k partnerské organizaci v Bangladéši, která už má systém rozdělování financí. Ten bude české sdružení kontrolovat.

V projektu jsou tři sponzorské kategorie. Je to "Denní školák" - tam zaplatí dárce 540 korun za měsíc. " Internátní školák" - 640 korun a "Sirotek" - 800 korun za měsíc.

Zpětná vazba bude zajišťována osobní návštěvou organizace Samari v Bangladéši, kde bude kontrolovat realizaci projektu na místě samém. " Předpokládáme, že děti samotné budou vyfotografovány a aktuální fotografie bude poslána sponzorovi, stejně jako výsledky jeho studia, nějaká forma vysvědčení, případně dopis od dítěte a podobně," dodává František Tomanec.

V současné době má organizace Samari přislíbených 300 nových dětí. V budoucnu se bude zaměřovat nejenom na Bangladéš, ale také na děti z africké Keni, Rumunska nebo z Ukrajiny.

autor: rv
Spustit audio