Ve Zlíně se chystá změna cen parkovného. Krátkodobé bude levnější, dlouhé parkování se prodraží

12. září 2019 10:21

Ve Zlíně se chystá změna cen parkování. Radní by se novými sazbami měli zabývat na konci září, platit by měly od října.

Změna v cenách parkování přinese zvýhodnění krátkodobého parkování v centru města, čímž dojde k rychlejšímu uvolnění parkovacích ploch, sdělil ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer. V budoucnu také přibudou ulice, kde se bude za parkování platit, jako je náměstí TGM či třída T. Bati.

Motoristé parkující do 30 minut a hodiny by měli mít výhodnější tarif, naopak za dlouhodobější stání si připlatí. "Cílem bude, aby si lidé mohli ve městě vyřídit potřebné záležitosti a následně uvolnili místo dalším. Nechceme, aby v centru stála auta déle, než je nezbytně nutné, navíc do MHD dává město zhruba 140 milionů za rok jako kompenzaci veřejné služby," uvedl radní Michal Čížek (ANO).

Nyní se na parkovištích platí za půl hodiny od pěti do 15 korun, na některých parkovištích je však první hodina zdarma či se platí za celý den. V lokalitách s parkovacími automaty dají motoristé od čtyř do osmi korun za 15 minut stání.

S úpravou parkovného souvisí i navádění aut na volná místa pomocí navigačních tabulí, které budou informovat o kapacitě parkovišť. Všechna městská parkoviště budou osazena závorovým systémem. "Jde o přípravu nového závorového a navigačního systému. Chceme v praxi vyzkoušet, jaký bude mít nový ceník parkovného dopad na obrátkovost aut na parkovištích, v ulicích města a případný dopad na vytížení MHD," uvedl Čížek.

Město chce zřídit záchytná parkoviště na okraji Zlína, zvažuje tři lokality, Příluky, Vršava a Malenovice. Chystá také zavedení rezidentních zón, tamní obyvatelé si budou moci zakoupit roční parkovací kupon. Rezidentní ulice jsou ty, kde je parkovací automat, výjimkou je ulice Hradská.

 "Také chystáme pilotní projekt - modré zóny ulice Sadová, kde si chceme v praxi osahat, jak bude tento systém funkční a co přinese místním obyvatelům. K tomu bude však nejdříve potřeba vytvořit projekt, ke kterému se mají vyjádřit dotčené orgány. Chci tento projekt zadat na začátku roku 2020," uvedl Čížek.

Změny se chystají také na sídlišti Jižní Svahy, kde je nedostatek parkovacích míst. V ulici Středová a pod prvním segmentem by měly být postaveny parkovací domy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související