Modernější, živější a revoluce v parkování. Tak se změní za desítky milionů zlínské náměstí Míru

Architektonická soutěž, kterou vyhlásili v září letošního roku, jde v těchto dnech do finále. Z celkem dvaceti čtyř návrhů prošlo do užšího výběru šest.

Ve Zlíně připravují rekonstrukci Náměstí Míru.

Magistrát do ní plánuje investovat asi 70 milionů korun. Architektonická soutěž, kterou vyhlásili v září letošního roku, jde v těchto dnech do finále.

Z celkem dvaceti čtyř návrhů prošlo do užšího výběru šest. Z těch odborná komise vybere ten, který se nejvíce přiblížil zadání. Výsledky budou Zlíňané znát ještě před Vánocemi.

Nechce stavět pomníky za stamiliony. Nový primátor Zlína považuje za prioritu dopravní terminál, kino i tržiště

Zleva Roman Kaňovský a Jiří Korec z ANO a Aleš Dufek z KDU-ČSL při podpisu koaliční smlouvy ve Zlíně

Podle Jiřího Korce je Zlín v dobré ekonomické kondici

Chystaná proměna se dotkne nového povrchu náměstí, zeleně a restauračních předzahrádek. Na náměstí by také mělo být nové pódium pro kulturní akce. „Cílem je změnit neutěšený stav, chceme podpořit veřejný život, to co na náměstí funguje, jako jsou kulturní akce. Tak aby náměstí bylo živé, rušné,“ uvedl Ivo Tuček ze zlínského magistrátu.

Nejrevolučnější změnou podle Tučka nebude vzhled náměstí, ale systém parkování. Magistrát totiž počítá s vybudováním garáží přímo pod povrchem náměstí. Mělo by zde vzniknout až 250 parkovacích stání.

Náměstí ve Zlíně bylo původně jenom malý rynek, kolem kterého byly domy. Z té doby zde zbyly už jenom sochy svatých Floriána a Donáta. Zvrat nastal až v dobách podnikatele Tomáše Bati.

První přestavba rynku začala s výstavbou nové radnice v roce 1920. V třicátých letech pak byla zbořena jižní část. Stalo se tak kvůli budování třídy Tomáše Bati. Postupná přestavba ale skončila až dva roky po válce. Pak už se začalo radikálně se vzhledem náměstí hýbat až po roce 1989.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související