Ve Zlíně míchali drinky zdravotně postižení barmani

30. srpen 2011

Zdravotně postižení barmani změřili své umění ve Zlíně. Před porotu postupně předstoupilo čtyřiadvacet klientů chráněných dílen z celé republiky. Soutěž už počtvrté uspořádalo zlínské Centrum pro integraci zdravých a postižených Slunečnice.

"Snažím se stále něco zlepšovat," svěřil se Českému rozhlasu Vlastimil Jebavý, který soutěž o nejlepšího barmana vyhrál vloni. Své umění předvedl i letos. Je zaměstnancem kavárny Naděje v Otrokovicích.

V České republice je asi třicet tréninkových kaváren. Soutěž jim umožňuje kromě jiného setkání a výměnu zkušeností. Do letošního ročníku soutěže zdravotně postižených barmanů se přihlásilo devět kaváren, například z Děčína a z Prahy. "Tréninkové kavárny fungují tak, že mají program pouze na rok. Alespoň většina z nich. Naše kavárna je výjimečná v tom, že lidi s mentálním postižením zaměstnáváme. Dáváme jim plat," zdůraznila výjimečnost zlínské kavárny zaměstnávající zdravotně postižené Silvie Osičková z pořádajícího zlínského Centra pro integraci zdravých a postižených Slunečnice.

Patrně nejblíže z hostujících kaváren to měli do Zlína barmani z tréninkové kavárny Naděje v Otrokovicích. "Našim barmanům jejich práce přináší potěšení. Dostanou se mezi zdravé lidi. Mohou se prezentovat na veřejnosti. Byl to velmi dobrý počin tuto kavárnu zřídit. Jsme šťastní, že ji máme," ocenila projekt vedoucí otrokovické kavárny Marie Holanová.

Smyslem soutěží zdravotně postižených barmanů zdaleka není jen zjistit, kdo umí namíchat nejlepší nápoj. Účastníků si díky nim například může všimnout kavárna, bar nebo restaurace a nabídnout jim místo. "Jsou velmi pečliví, spolehliví. Rádi na sobě pracují, jsou cílevědomí," vyjmenovává zkušenosti se zdravotně postiženými barmany Silvie Osičková ze zlínského Centra pro integraci zdravých a postižených Slunečnice

Soutěž barmanů nakonec vyhrála v kategorii nealkoholických koktejlů Pavla Dušková z kavárny Vesmírna v Praze. V sekci koktejlů alkoholických zvítězil Viktor Sova z Café PRAH Brno. Nejsympatičtějším barmanem zvolila porota Jiřího Vašíčka z kavárny v Otrokovicích.

autor: rv
Spustit audio