Ve Zlíně je v registru přes 6000 dárců krve, prvodárců bývá ročně kolem tisícovky, říká primářka zlínského transfuzního oddělení Jana Pelková

Transfúzní stanice nejen ve Zlínském kraji oslovují nové dárce a Český rozhlas Zlín se rozhlodl pomoci s osvětovou kampaní, která nese název Daruj krev s Českým rozhlasem Zlín.

Zachránit druhému život může téměř každý zdravý člověk. Darovat krev stojí jen trochu času a lehké vystoupení z komfortní zóny. A protože je v nemocnicích krve neustále třeba, rozhodl se Český rozhlas Zlín podpořit transfúzní oddělení nemocnic ve Zlínském kraji náborovou kampaní Daruj krev s Českým rozhlasem Zlín.

K rozhovoru o dárcovství krve jsme si přizvali jednu z nejpovolanějších – primářku Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Janou Pelkovou. V rozhovoru se dozvíte nejen základní informace o podmínkách odběru, ale i konkrétní postup, pokud chcete darovat krev ve zlínské nemocnici.

Stačí ve Zlíně krev od dárců? A kolik jich je? "Ve Zlíně je v registru přes 6000 dárců krve, prvodárců bývá ročně kolem tisícovky. Kdyby jich bylo o pár stovek víc, vůbec bychom se nezlobili," říká primářka Jana Pelková a dodává: "Darovat krev k nám chodí i kolektivy a bývá to fajn pro nás i pro ně."

Poslechněte si celý rozhovor s Janou Pelkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.